Світ
3 серпня 2019
Поліцейські влаштували побоїще на акції в Москві
Станом на 16:00 затримані щонайменше 311 осіб
news-image

У Москві в другій половині дня проходить мітинг на підтримку незареєстрованих кандидатів у Мосміськдуму - акція, яку столична влада відмовилася погоджувати. Поліція проводить масові арешти. За даними ОВС-Інфо, на 16:00 затримані щонайменше 311 осіб, серед яких кілька десятків неповнолітніх, як мінімум шість журналістів і 2 іноземці. Повідомляється про шістьох побитих співробітниками ОМОН учасника протесту. Найбільш важливі епізоди - в трансляції Newsader, інформує «Є!».

Затриманий на Трубній площі член дільничної виборчої комісії Олександр Свідерський розповів, що він йшов по площі з парасолькою і собакою, і тут до нього підбігли близько п'яти співробітників поліції.

Собаку він встиг передати знайомим, але його самого заштовхали в автозак. Він провів там поодинці хвилин 20-30, після чого троє співробітників поліції зайшли і побили його, причому били цілеспрямовано по нирках. Потім, зігнувши в три погибелі, провели по калюжах в інший автозак.

***

Затриманий політолог Аркадій Дубнов провів для телеканалу "Дождь" пряму трансляцію прямо з автозаку. За його словами, він встиг пройти по вулиці Маросейка від метро Китай-місто тільки до білоруського посольства. 

Готовий до посадок пустенький автозак, хвацько нас наздогнав, гостинно розчинив двері. Ми на місці, - сказав він. ***

Член "Єдиної Росії", що представилася кореспонденту "Справжнього часу" як Наталя, розповіла, що ОМОН затримав її чоловіка, який не брав участі в акції, а намагався перейти через бульвар і прямував додому. На відео вона показує силовикам імовірно свій партійний квиток, а перехожі задають їй питання, чому членство в "Єдиній Росії" робить її краще за інших затриманих. 

Покличте головного!- вимагає вона.

***

Затриманий на Пушкінській площі Євген Волков повідомив ОВС-Інфо, що йому трохи не зламали руку. Під час затримання його потягли до автозаку за руки і ноги. 

Коли став діставати телефон, мені скрутили руку, обшукували. При тому говорили, що я" «урод і упир» , - розповів Волков про своє затримання.

З ним в автозаку перебуває близько 20 осіб. Автор телеграм-каналу "Рупор Мордора" повідомив про те, що його побили при затриманні.

***

Один із затриманих, Алік Шарапов, так описав своє затримання ОВС-Інфо: Я стояв на площі, позаду підійшли кілька співробітників поліції, чоловік вісім. Для мене це стало несподіванкою, вони буквально накинулися, затримували грубо: поклали на асфальт, заламали руки і ноги, на одну ногу наступили, придавили її на злам. Зараз ця нога відчутно болить .

***

Кореспондент "Ведомостей" Олена Вавин розповідає: Я стояла на Пушкінській площі, робила фотографії на телефон. Підійшли двоє ОМОНівців і сказали, щоб я йшла. Я відповіла, що журналіст і перебуваю на редакційному завданні, вони схопили мене за руки і стали вимагати показати редакційне посвідчення. Я відповіла, що воно в рюкзаку, відпустіть - покажу. Вони продовжили вимагати редакційне, не відпускаючи рук, і повели мене в автозак. Близько автозаку я дістала редакційне і посвідчення журналіста. Вони сказали, що це документи невстановленого зразка і стали вимагати бейдж. Завели в автозак зі словами "На місці розберуться". Нас 20 чоловік в автозаку, четверо неповнолітніх. Жарко, вікна не відкриваються. На наше запитання, куди нас везуть, водій відповів «У морг» .

***

У соціальних мережах з'являються повідомлення про перебої з мобільним зв'язком в районі Бульварного кільця. Цю інформацію підтверджують "Теперішній час", "Медуза", "МБХ-медіа" і "Медіазона". Про збої повідомляють користувачі декількох операторів зв'язку.

***

"Апологія Протесту" повідомляє про затримання члена Ради з прав людини, голови Комітету з протидії тортурам Ігоря Каляпін.

Читайте також: У Москві розгорівся бунт, в центр стягують силовиків: «схоже на військовий переворот»