Зміцнення гривні дозволило державі зекономити 11,5 млрд грн на обслуговуванні боргів
Через зміцнення курсу гривні видатки держави на обслуговування державного боргу були меншими на 11,5 мільярда гривень від планового показника.
news-image

Через зміцнення курсу гривні видатки держави на обслуговування державного боргу були меншими на 11,5 мільярда гривень від планового показника. Про це повідомляє Міністерство фінансів України, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Так, видатки на обслуговування державного боргу склали 65 мільярдів гривень. Їй було недовиконано на 14% тобто на 11,5 мільярда гривень. Загалом у січні-липні 2019 року держава витратила на платежі за державним боргом 248,9 мільярда гривень.

Нагадаємо, що у червні-липні 2019 в Україні спостерігалося значне зміцнення національної валюти — гривні. Зростання курсу гривні спостерігається на тлі нарощення інвестицій іноземних інвесторів у державні боргові облігації України.

Так, за липень іноземні інвестори вклали в український державний борг 1,27 мільярда доларів, а від початку року — 3,22 мільярда доларів. Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні.

Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту.

Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют. Зазначимо, що станом на початок липня державний борг України вперше у 2019 році перевищив 80 мільярдів доларів. За червень він зріс на 2 мільярди доларів. Раніше повідомлялось, що від початку року обсяги іноземних інвестицій у державний борг України зросли у 8 разів — до 51 мільярда гривень.

Раніше стало відомо, що нерезиденти рекордно наростили обсяги інвестування в державні облігації України. Також іноземні інвестори активно скуповують гривні та єгипетські фунти, а також цінні папери, номіновані у цих валютах.

Читайте також:«Готуйте бізнес-плани, країна змінюється», - у Зеленського анонсували іпотеку під 12-13%