Політика
12 серпня 2019
В Опозиційній Платформі - За Життя представили своє бачення парламенту
Опозиційна Платформа- За Життя внесла пропозиції про створення у Верховній Раді України 9-го скликання 23 комітетів і 1 комісії з питань приватизації
news-image

Про це повідомляється на офіційному сайті політсил, пише «Є!»  з посиланням на Опозиційна Платформа За Життя.

Наші пропозиції відрізняються від запропонованого «Слугою народу» тим, що ми вважаємо принципово важливим створення двох нових комітетів: Комітету з питань комплексного вирішення проблем Донецької та Луганської областей і Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики і спорту. Більш ефективний розподіл предметів видання парламентських комітетів, запропоноване нами, дозволило в нашій пропозиції вийти на число комітетів - 23 плюс комісія з приватизації, на відміну від 22 запропонованих «Слугою народу», - пояснюють представники партії.

В Опозиційній Платформі - За Життя наполягають на тому, що формування керівного складу комітетів Верховної Ради має проходити з урахуванням європейської практики обов'язкового надання опозиції реальних можливостей контролю за діяльністю влади.

Венеціанська комісія і Парламентська асамблея Ради Європи неодноразово відзначали особливе значення і роль опозиції в демократичному суспільстві. До головної функції опозиції завжди ставився контроль за діяльністю влади та недопущенням порушень демократичних стандартів правової держави. Для цього в демократичному парламенті опозиція повинна очолити комітети, до видання яких відноситься свобода слова і діяльність ЗМІ, захист прав людини, регламентні процедури самого парламенту і контроль над витрачанням коштів Державного бюджету. Опозиція завжди отримує також право на посаду віце-спікера парламенту і пост Уповноваженого з прав людини. Саме на ці посади повинні бути призначені представники Опозиційної Платформи - За Життя як другий за чисельністю парламентської партії, єдиною реально опозиційної сили до курсу партії влади та її сателітів у Верховній Раді нового скликання. Новий закон «Про опозицію» повинен врегулювати права опозиції по контролю за владою, участь опозиції в ЦВК, Рахунковій палаті, АМК та інших регуляторах », - відзначили представники опозиції.

Так, згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», ч. 4 ст. 81 Регламенту Верховної Ради України розподіл посад керівників, заступників і секретарів комітетів визначається пропорційно від кількісного складу фракцій до фактичної чисельності Верховної Ради.

Будь-який інший принцип розподілу сфер відповідальності в парламенті став би незаконним, неконституційним і прямим порушенням демократичних норм в стилі Порошенко-Парубія », - підкреслюють в партії.

В Опозиційній Платформі - За Життя також привели розрахунок кількості представників партій і фракцій у парламенті.

Ми закликаємо партію «Слуга народу» і її фактичного керівника Президента України Володимира Зеленського не повторювати помилок попередньої влади. Парламентська меншість має отримати можливість ефективно виконувати свої контрольні функції, які чітко позначені в доповідях Венеціанської комісії та резолюціях ПАРЄ і строго дотримуються будь-якою європейською демократією. Питання керівництва традиційно «опозиційних» комітетів Верховної Ради - тест для Зеленського і його партії на їх відміну від Порошенка і готовність відповідати європейським демократичним стандартам правової держави », - резюмували в Опозиційній Платформі - За Життя.