Суспільство
14 серпня 2019
Заберіть мобільний: гаджет, що знаходиться на відстані руки, може викликати проблеми
Особливу увагу дослідники звертають на руйнівний вплив випромінювання на незміцнілий організм дитини.
news-image

Вчені поділилися результатами досліджень про ризики, пов’язані з випромінюваннями мобільних телефонів, для організму людини, інформує «Є!» з посиланням на 1540.

Впевнені, що деякі моменти підштовхнуть кожного проаналізувати, як вибудовуються його відносини з гаджетами в побуті. Також корисними будуть рекомендації щодо усунення негативних наслідків, пов’язаних з онкозахворюваннями, психічним здоров’ям і проблемами репродуктивного здоров’я.

Дослідження проводилися Каліфорнійським департаментом охорони здоров’я виходячи з того, що мобільні телефони випромінюють низькочастотні радіосигнали для передачі інформації. У порівнянні з іншими випромінюваннями ці хвилі не дуже небезпечні для людини, але є ряд моментів, які треба враховувати для мінімізації їх наслідків, особливо для дітей.

Найбільша вірогідність опинитися під негативним впливом випромінювання виникає при постійному носінні мобільного телефону близько до тіла і при передачі файлів великого об’єму.

«Знаходження телефону безпосередньо на тілі ніколи не було доброю ідеєю», — зазначила доктор Девра Девіс.

Це стосується не тільки носіння в кишенях одягу, а й прикладання телефону до голови під час розмови. Виробники електронних пристроїв, наприклад, компанія Apple, в своїх інструкціях попереджають користувачів про наявність радіовипромінювання в їх айфонах. (Хто б тільки читав ці інструкції уважно!)

І хоча рівень радіації відповідає нормам безпеки, даються поради щодо використання вбудованих функцій, які допоможуть уникнути негативних наслідків. Наприклад, гучний зв’язок.

Особливу увагу дослідники звертають на руйнівний вплив випромінювання на незміцнілий організм дитини, що може призводити до пухлин мозку, захворювань вух через частий контакт телефону з головою. У свою чергу, психологи пов’язують зниження рівня уваги, проблеми психічного здоров’я та порушення сну у підлітків з постійним носінням і використанням гаджетів.

Наприклад, у Франції з недавнього часу заборонили використання мобільних телефонів в початковій і середній школах. Доктор Девіс прокоментувала так: 

«Французи тестували телефони в тому режимі, як вони зазвичай використовуються людьми. І зробили висновки, що рівень радіочастот перевищує допустиму норму в чотири рази. Якщо порівняти з американськими стандартами, то результати в сім разів вище рекомендованого рівня».

Ще один момент стосується репродуктивної функції людини. На основі досліджень зроблені висновки, що чоловіки, які постійно носять мобільні телефони в кишенях брюк, мають більш низьку кількість і якість сперматозоїдів. Найбільший вплив радіохвиль відбувається при наявності в телефоні двох або більше сім-карт, передавання або приймання файлів великих розмірів, а також використанні гаджета в рухомому транспорті, так як для лову сигналу потрібно більш потужне з’єднання.

Звідси рекомендації фахівців: носіть телефон в сумці, а не в кишенях одягу, особливо влітку, коли використовуються тонкі тканини;  не кладіть телефон під подушку під час сну, мінімальна відстань — витягнута рука, а ще краще — кілька метрів; не тримайте телефон біля голови під час передачі медіафайлів; при розмові використовуйте функцію гучного зв’язку або блютус, а ще краще — відправляйте смс-повідомлення. 

Читайте також:Жорстокість  вражає: що штовхає людей на страшні вчинки