Суспільство
14 серпня 2019
Важко собі уявити, але навіть наші неповнолітні діти уже живуть із атеросклерозом, - лікар-дієтолог
Є декілька речей, які потрібно робити, щоб зберегти якомога довше наші судини здоровими.
news-image

За суєтою суєт кожен день нам здається довгим, інколи - безкінечно довгим і так летять роки, а, огледівшись назад, все життя здається, як один день.

І є щось таке, що може вкорочувати наші дні на землі. Це - хворі судини, пише «Є!» з посиланням на сторінку Фейсбук лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської.

Атеросклероз, тромбоз, ішемічна хвороба серця, інфаркт та інсульт -- Ви мільйон разів чули ці слова, але якось не задумувались, що за ними стоять основні причини смертності у людей за 60. Починаються вони поступово і ніяким чином себе не виявляють. Їх розвитку передують метаболічний синдром (інсулінорезистентність, високі рівні сечової кислоти, артеріальна гіпертензія) та хронічні запальні процеси, - пише пані Оксана.

Всі ці хвороби залежить від нашого способу життя та харчування. Мабуть важко собі уявити, але кожен з нас, навіть наші неповнолітні діти вже живуть із атеросклерозом.

Тому є декілька речей, зазначає Оксана Скиталінська, які потрібно робити, щоб зберегти якомога довше наші судини здоровими.

1. Бути фізично активним щодня. Просто майте на увазі, що яким би крутим не було Ваше авто і костюм, але, якщо Ви не навантажуєте свої м'язи щодня і постійно, на Вас передчасно чекатиме кришка (питання "а що там під кришечкою?" вже матиме інше значення).

2. Не курити. Все, що потрапляє у Ваші легені з димом, також передчасно веде Вас до тієї ж кришки.

3. Протизапальна їжа, багата поліфенолами, вітамінами та клітковиною.

Тому їжте ягоди та не дуже солодкі фрукти з м'якоттю. Пийте какао на воді без цукру. В цих продуктах якраз і багато поліфенолів та клітковини, - наголошує лікар.

Тому коли захочеться купити якийсь нездоровий десерт, краще приготуйте собі десерт "Forever young"

FOREVER YOUNG
Основа:
Чорноплідна горобина
Абрикоси
Вівсяні висівки
Какао
Додатково можуть бути ще ягісь ягоди.
Все в блендер.

Чорноплідна горобина багата на флавоноїди, зокрема, такі цінні, як кверцетин, апигенін, лютеолін та інші.

Абрикос - різні каротиноїди , багато волокон, зокрема, пектину, вітамінів і калію.

Вівсяні висівки - це розчинна клітковина, вітаміни групи В та магній.

Какао багате магнієм, катехінами та поліфенолами.

Цей густий кисло-солодко-терпкий десерт має протизапальну дію, кардіопротективну та нейропротективну дію, запобігає ожирінню печінки, утворенню амілоїдів, які ведуть до нейродегенерації, тобто захищає мозок від хвороби Альцгеймера.

Дев'ять десятих нашого щастя основане на здоров'ї, --писав Артур Шопенгауер і тут він був правий, - зазначає Оксана Скиталінська.

Читайте також:За останні п'ять років українці стали харчуватися здоровіше