Події
15 серпня 2019
Колишній політв'язень Стешенко про тортури ФСБ в Криму: топили у воді, душили пакетом і били струмом
За словами Стешенка, окупанти повністю сфальсифікували справу проти нього і тривалий час його катували, щоб він зізнався в тому, чого не робив.
news-image

Політв'язень Олександр Стешенко, достроково звільнений після перебування в колонії-поселенні в окупованому Криму, розповів про те, як його катували співробітники ФСБ, вибиваючи зізнання у справі про підпал будинку російського муфтія Еміралі Аблаєва, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Як розповів Стешенко на прес-конференції в Києві, в квітні минулого року він їхав до Криму для зустрічі з другом, який проживає в Алушті. За його словами, в пункті пропуску в окупованому Криму група невідомих схопила його і відвезла в невідомому напрямку.

«Близько 5-6 озброєних людей у балаклавах, бронежилетах, спецодязі підбігають до мене, б'ють мене, я падаю, одягають мішок на голову, наручники. Я лежу на асфальті. Піднімають мене і садять у машину. Ніхто нічого не каже. Близько 10 ми їхали. Вони зупинили машину. Силоміць витягнули з машини. Весь цей час я перебував з мішком на голові. Вони почали з мене тупо знущатися - почали мене бити ногами, стрибали на мені, били постійно в пах, по голові. Питали, з ким я співпрацюю, чи співпрацюю я з СБУ, з Головним управлінням розвідки, які мені було поставлено завдання і навіщо я їду в Крим. Я пояснив, що я ніколи ні з ким не співпрацював, а їду в Крим до друга. Але мені ніхто не вірив і далі мене продовжували бити. Скинули мене з невеликого виступу, і я опинився у воді. Брали мене за шию і потроху топили постійно, доки я не починав задихатися, щоб я зізнався, що я співпрацюю чи з СБУ, чи то з ГУР», - сказав він і додав, що знущання тривали довгий час.

Після цього, продовжив Стешенко, його посадили в автомобіль і відвезли, швидше за все, до Сімферополя. 

«Очевидно, ми під'їхали до якогось будинку, відкрилися ворота. Ми заїхали на машині на територію. Після цього вони мене силоміць дістали з машини. Спустили в підвальне приміщення і там продовжилися знущання. Знову били мене ногами, стрибали на мені», - зазначив колишній політв'язень.

Стешенко додав, що після тортур його посадили за поліграф, тобто детектор брехні, і почали ставити питання з приводу співпраці з СБУ і питати, чи має він стосунок до вибуху лінії електропередач в Алуштинському районі. 

«Відтак мене повернули в підвальне приміщення, наділи знову мішок на голову, пристебнули наручниками до батареї і там я провів десь добу», - повідомив він.

Після цього, за словами Стешенка, його привезли в «суд» Сімферополя і, повністю сфальсифікувавши справу, дали йому 12 діб за те, що нібито на вокзалі він палив у недозволеному місці і образив співробітників поліції.

«Перебуваючи в кабінеті у судді, - мене запитали, як ти вважаєш, чий Крим. Я відповів, що, це є тимчасово окупована територія. Не встиг я договорити, як мене почали по голові бити співробітники ФСБ», - наголосив він.

Після цього Стешенка відвезли в ізолятор тимчасового тримання, де він відбував 12 діб. 

«На 11-й день мого перебування прийшов до мене адвокат Едем Семедляєв, показав мені договір з моєю мамою і сказав, що 24 числа, коли я виходжу, мене зустрінуть», - повідомив він.
«Після того, як я звільнився, піднімаюсь сходами до виходу. Біля виходу стоять співробітники ФСБ, силоміць мене садять до них в мікроавтобус, надягають мішок на голову і знову вивозять мене у невідомому напрямку. Після того, як ми приїхали, вони почали наді мною знущатися», - розповів Стешенко.

За його словами, після цього йому дали підписати заяву, в якій він повинен був обмовити Ерола Велієва і Рефата Чубарова, що вони нібито поставили завдання йому вчинити підпал будинку російського муфтія.

«Я відмовився... Вони кажуть, що рано чи пізно ти це скажеш. Після цього вони почали мене душити пакетом, били мене, викручували плечі, били в пах і по всьому тілу електрошокером. Змушували мене, щоб я це все сказав на камеру. Це все тривало три дні. Після цього прийшов один співробітник ФСБ, з мене зняли мішок. Він каже, що у тебе є останній шанс сказати, тому що здоровим ти не вийдеш все одно. Дістав шматок пластикової трубки і шматок колючого дроту і сказав, що якщо ти зараз не скажеш те, що нам потрібно, ми тобі цю палицю засунемо в задній прохід і по ній пустимо колючий дріт, потім цю палицю виймемо і колючий дріт залишиться там, і ти будеш бога просити, щоб я тобі назад цю палицю засунув. Мені важко про це говорити. Я не хочу говорити, що далі відбувалося... Але мені довелося обмовити, і вони зняли мене на відео кілька разів», - розповів колишній політв'язень.

Після цього підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив Стешенка до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні. 

У квітні 2018 року активісти з громадської ініціативи «КримSOS» з посиланням на матір Стешенка повідомили, що російські силовики затримали його в пункті пропуску «Чонгар» при в'їзді в окупований Росією Крим. Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенка «затримали за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КпАП Росії)». Того ж дня «райсуд» Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб.

Пізніше російські силовики заявили, що нібито припинили в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим. Як стверджує російська спецслужба, «до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва, ввійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков». У ФСБ стверджують, що «члени екстремістського співтовариства в січні 2018 року здійснили підпал будинку муфтія Криму Аблаєва».

Також у ФСБ заявляли, що Стешенка затримали в квітні 2018 року «при в'їзді на територію Криму, куди він був направлений Велієвим для підготовки і здійснення провокацій». Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, вони були оголошені в розшук.

У серпні 2018 року підконтрольний Кремлю Центральний районний суд міста Сімферополя засудив харків'янина Олександра Стешенка до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні за звинуваченням у підпалі будинку російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва. Російські силовики стверджували, що під час слідства Стешенко нібито повністю визнав свою провину і клопотав про особливий порядок судового розгляду.

Тому кримінальне переслідування Стешенка в частині скоєння ще одного злочину (ч.2 ст.282.1 Кримінального кодексу Росії - створення екстремістського співтовариства) було припинено у зв'язку з «діяльним каяттям». 6 серпня 2019 року керівник «Об'єднання родичів політв'язнів Кремля» Ігор Котельянець повідомив про звільнення Стешенка.

Читайте також:Правозахисники закликали писати листи Балуху