У РФ експортери коксу і коксівного вугілля шукають заміну українському ринку
У Росії шукатимуть нові ринки збуту.
news-image

Російські експортери коксівного вугілля і коксу переорієнтують поставки з українського ринку на більш дохідні, пише "Коммерсант", передає «Є!»

Згідно з підсумками 2018 року, виторг на українському ринку одного з найбільших російських виробників коксу - ПАТ "Кокс" - скоротився у дев'ять разів, з 4 млрд до 460 млн рублів.

Поставки коксівного вугілля в Україну ЦЗФ "Березовська" в січні-червні 2019 року скоротилися на 35,7%, до 193,6 тис. тонн, в червні вдалося ввезти лише 4,13 тис. тонн (33,тис тонн роком раніше).

У Мінекономіки РФ коментарі про причини зниження експорту і обмеження на вивезення коксу і коксівного вугілля як з російської, так і з української сторони давати відмовилися.

Також в липні Генеральний директор ВАТ "Алтай-Кокс" Павло Лизогуб скаржився, що в зв'язку з проблемами поставок коксу в Україну компанія шукає для себе інші ринки.

До недавнього часу Росія забезпечувала близько 80% поставок коксу для металургійних заводів України. Однак заходи, що набули чинності з першого червня щодо обмеження експорту вугілля, коксу і напівкоксу в Україну і транзиту через неї, разом з ринковими чинниками можуть змінити картину.

Експерти відзначають, що сьогодні імпорт коксу в Україну здійснюють також Польща і Казахстан, і розглядається співпраця з Китаєм.

Читайте також: Кабмін зобов'язав «Нафтогаз» продавати газ на ТЕС Ахметова за зниженою ціною