Суспільство
22 серпня 2019
За гроші від «Роттердам+»: Ахметов будує під Києвом маєток площею понад 12 тисяч м²
За оцінками НАБУ, через формулу «Роттердам+» споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.
news-image

Журналісти ресурсу Bihus.info показали заміський маєток олігарха Ріната Ахметова, який той будує за кошти, отримані від формули «Роттердам+». Як зазначається в сюжеті Bihus.info, площа маєтку — 12 112 м², він розташований за 35 км від Києва, передає «Є!»

20 га лісу, за парканом штучні озера з містком, кілька будинків, у центрі — велетенський симетричний палац. Кілька гаражів, альтанки, фігурні доріжки. Будівництво ще не завершено, на території працює техніка, стоять вагончики й будматеріали», — йдеться в сюжеті.

Журналісти зазначають, що офіційно земля й нерухомість, на якій будується Ахметов, власність його компанії «Мета-Капітал», а за документами, це реабілітаційно-оздоровчий комплекс.

За оцінками НАБУ, через формулу «Роттердам+» споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, пише Громадське.

Нагадаємо, НАБУ оголосило у розшук ексголову тарифного регулятора у справі «Роттердам+».

Методика «Роттердам+» була запроваджена у травні 2016 року за умов втрати контролю над частиною Донецького вугільного басейну через війну на сході України. Майже всі шахти з антрацитовим вугіллям, на якому працює більшість ТЕС України, після окупації Донбасу опинилось на непідконтрольній території. І аби забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, було ухвалено рішення купувати паливо на міжнародній біржі в Нідерландах, куди доставляють вугілля з ПАР та Південної Америки.

Відповідно до методики, вартість палива визначалася за формулою «ціна вугілля у портах Амстердам — Роттердам — Антверпен + вартість його доставки в Україну». Формула «Роттердам+» застосовується як для ТЕС, що спалюють антрацитову (дефіцитну) групу вугілля, так і для станцій, що спалюють газову групу вугілля. З січня по листопад 2016 року ціна теплової електроенергії зросла у два рази.

Зазначимо, що формула «Роттердам+» втратила свою актуальність після запровадження нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року. Так, в умовах ринку, ціну на теплову електроенергію встановлює не регулятор, а сам ринок, тобто попит та пропозиція.