Події
24 серпня 2019
У Зеленського розповіли, чому День пам'яті загиблих захисників призначили на 29 серпня
Саме 29 серпня в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни
news-image

Президент Володимир Зеленський постановив відзначати День пам'яті захисників України саме 29 серпня, оскільки в цей день в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі, пише «Є!»  з посиланням на  unian.net.

Про це УНІАН повідомила прес-секретар глави держави Юлія Мендель, коментуючи відповідний указ президента.

29 серпня встановлено День пам'яті захисників через те, що 29-го була найбільша кількість втрат в цілому (на Донбасі) - в Іловайську. Тому і в минулому році 29 серпня ми відзначали, а тепер у нас буде такий день пам'яті", - сказала Мендель. 

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 серпня, під час виступу на урочистому заході з нагоди 28-ї річниці Незалежності України Володимир Зеленський заявив, що підписав указ про встановлення 29 серпня Дня пам'яті захисників України .

В кінці серпня 2014 роки після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, по якому, згідно з домовленістю, повинні були виходити українські бійці. За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.

Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ в тисячу чоловік. Генпрокуратура 14 серпня 2017 року обнародувала результати розслідування подій під Іловайськом в серпні 2014 року. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.

Читайте також:Сьогодні Україна відзначає 28-у річницю Незалежності