Війна
29 серпня 2019
Сьогодні 5-а річниця Іловайської трагедії
Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року.
news-image

29 серпня відзначається 5-а річниця початку виходу українських військових з Іловайського котла Донецької області, пише «Є!» з посиланням на Українські Новини.

Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року. 18 серпня, в ході запеклих боїв, українські силовики, які значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, проте після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня в тил українського угруповання з території РФ, іловайське угруповання виявилося в оточенні.

29 серпня вночі президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, які опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув у Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід повинен відбуватися без зброї. В 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста.

Однак під час виходу колони були підло розстріляні ворогом. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладання Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна-Росія-ОБСЄ із залученням представників проросійських бойовиків. Офіційно під час боїв за Іловайськ загинули 366 українських військових, зникли безвісти - 158, поранено - 429, полонені - 128.

Читайте також:Бойовики 10 разів порушили режим припинення вогню в зоні ООС: поранений воїн ЗСУ