Події
5 вересня 2019
Суд дав дозвіл на затримання ексголови НКРЕКП Вовка
Це є одним із кроків для оголошення колишнього голову НКРЕКП у міжнародний розшук Інтерполу.
news-image

Солом’янський районний суд столиці дав дозвіл на затримання колишнього голови комісії НКРЕКП Дмитра Вовка.

Про це розповів директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу, пише «Є!»

Солом’янський райсуд дав дозвіл на затримання Дмитра Вовка», - сказав Ситник.

Він додав, що це є одним із кроків для оголошення колишнього голову НКРЕКП у міжнародний розшук Інтерполу.

Водночас Ситник відмовився повідомити, в якій країні наразі перебуває Дмитро Вовк.

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього голову НКРЕКП Дмитра Вовка Його викликали до НАБУ на 14 серпня, проте той так і не з'явився, тому правоохоронці оголосили його в розшук.

У 2016 році Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг на чолі з Дмитром Вовком постановою № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. Відповідно до цієї методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", почали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через так звану формулу "Роттердам+".

19 червня 2019 року представник Президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про "фактичну ліквідацію" Роттердам+". Він додав, що заради формальної ліквідації цієї формули Президент Володимир Зеленський подав до ВР відповідний законопроєкт.

8 серпня 2019 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП за оперативної підтримки СБУ повідомили ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

Читайте також:Поліція затримала 2 ув'язнених, які втеклиз колонії у Львівській області, поранено поліцейського