Політика
5 вересня 2019
Молдова домовляється про терміновий кредит ЄС для закупівлі газу на зиму
Уряд Молдови почав переговори з Єврокомісією щодо виділення термінового кредиту для закупівлі близько 400 мільйонів кубометрів газу
news-image

Відповідні переговори відбулися під час візиту міністра економіки країни Вадима Бринзана до Брюсселя, пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.

Молдова очікує отримати від ЄС кредит на закупівлю та зберігання у січні-лютому 2020 року 400 мільйонів кубометрів газу», — повідомили у прес-службі молдовського міністерства за підсумками переговорів.

Також Молдова обговорювала з ЄС можливість будівництва на території країни сховищ газу.

Раніше в українському Нафтогазі повідомляли, що надіслали Молдові пропозицію про співпрацю. Зокрема українська компанія запропонувала постачати до Молдови газ, який Нафтогаз закупить в Європі. Також пропозицію про використання української ГТС молдовському уряду зробив Укртрансгаз. Компанія пропонувала Молдові відмовитися від закупівель російського газу так, як це свого часу зробила Україна.

Наприкінці серпня Росія вперше підтвердила участь у тристоронніх переговорах про транзит газу.

Новий прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 30 серпня повідомив, що Україна на наступних тристоронніх переговорах щодо транзиту планує укласти довгостроковий контракт.

Раніше голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що тристоронні переговори про транзит мають відбутися 16 вересня у Брюсселі. Водночас російська сторона досі не підтвердила свою участь у них.

Щороку транзит російського газу приносить близько 2-3% від ВВП України, а чинний контракт на транзит закінчується 31 грудня 2019 року. Без нового контракту Україна може втратити свій статус транзитера газу до Європи та відповідні доходи від транзиту.

Напередодні стало відомо, що РФ хоче укласти контракт на транзит з Україною терміном на 1 рік.

Раніше у російському уряді запропонували провести черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит газу на вересень 2019 року, попри те, що раніше ці переговори планували провести одразу після президентських виборів в Україні.

Нагадаємо, українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років. У разі неукладання договору про транзит, Нафтогаз запропонує Росії постачати газ до ЄС на умовах своп (тобто перепродажу російського газу Європі).

Зазначимо, що наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по 3 мільярди доларів.

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському Газпрому постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські газопроводи.

Водночас наразі Газпром зіткнувся з труднощами щодо побудови «Північного потоку-2», тому майбутнє транзиту газу до ЄС невизначене. Для того, щоб укласти нову угоду про транзит проводяться тристоронні переговори, у яких беруть участь представники України, Росії та Єврокомісії.

Читайте також:Ryanair відкриє низку нових рейсів з Польщі в Україну