Політика
5 вересня 2019
Сенцова скоро можуть обміняти на Цемаха
Українського режисера Олега Сенцова можуть обміняти на фігуранта у справі катастрофи малайзійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха
news-image

Як повідомляє російське видання «Коммерсантъ» із посиланням на джерела, видача Росії колишнього командира ППО бойовиків Володимира Цемаха була умовою включення у список на обмін Сенцова, пише «Є!»  з посиланням на hromadske.ua.

Одразу після того, як з'явилася новина про звільнення Цемаха, президент Росії Володимир Путін заявив, що переговори стосовно обміну «близькі до фіналізації».

Щодо обміну: я думаю, що він буде таким досить великим, масштабним, і це вже було б хорошим кроком вперед, у бік нормалізації. Виходячи із міркування гуманності ми підходимо до фіналізації переговорів, які ми ведемо, зокрема, і з офіційною владою, так що я думаю, що найближчим часом це стане відомо», — заявив російський лідер.

Нагадаємо, 5 вересня київський апеляційний суд звільнив з-під варти фігуранта у справі катастрофи малайзійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі Володимира Цемаха під особисте зобовʼязання.

Колишнього командира ППО бойовиків українські спецслужби затримали у місті Сніжне в кінці червня та висунули стандартне для бойовиків обвинувачення — «участь у терористичній організації», стаття 258-3 Кримінального кодексу. У Bellingcat очікували, що арешт матиме істотний вплив на розслідування об'єднаної слідчої групи JIT щодо катастрофи МН17, бо саме Цемах, ніби-то, допоміг приховати ракетну установку «Бук» і частину її екіпажа 17 липня 2014 року — заявляв він у 2015.

Коли 30 серпня 2019-го почали говорити про можливий обмін полоненими між Російською Федерацією та Україною, виникли побоювання, що Україна може видати Росії «ключового свідка» у справі про MH17. І ніби-то, саме через Цемаха обмін не відбувся. Зокрема про це заявив заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. Правоохоронці Нідерландів тоді повідомили про бажання допитати Цемаха, а Євродепутати закликали Зеленського не віддавати його Росії. Тепер же «важлива частина обмінного фонду» Володимир Цемах, імовірно, повернеться на непідконтрольну Україні територію за місцем реєстрації.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.

Читайте також:Звільнення Цемаха є ознакою змови та держзради - нардеп