Економіка та бізнес
9 вересня 2019
Fitch підвищив кредитний рейтинг України: державні позики ставатимуть дешевшими
Україна продемонструвала можливість вчасно отримати доступ до зовнішнього фінансування державного бюджету, покращивши макроекономічну стабільність та зменшивши державний борг.
news-image
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Rating підвищило кредитний рейтинг України з «B-» до «B» та дало позитивний прогноз розвитку, пише «Є!» з посиланням на Громадське.
Fitch зазначає, що Україна продемонструвала можливість вчасно отримати доступ до зовнішнього фінансування державного бюджету, покращивши макроекономічну стабільність та зменшивши державний борг, в той час як скорочення виборчого періоду зменшило політичну невизначеність», — повідомляють у Мінфіні.

Що таке кредитний рейтинг?

Кредитний рейтинг є показником, на який орієнтуються кредитори при визначенні рівня ризику інвестицій у цінні папери чи державу в цілому. У разі підвищення рейтингу ризики падають, відповідно падає й розмір так званої плати за ризик у вигляді позичкового відсотка.

Це означає, що довіра до України у світі повертається. Ресурси для нас ставатимуть дешевшими», — прокоментував підвищення кредитного рейтингу України прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Позитивний прогноз

Окрім підвищення самого кредитного рейтингу, Fitch надало позитивний прогноз для України, на який також орієнтуються інвестори при ухваленні рішень щодо вкладання коштів.

Fitch прогнозує подальші позитивні зрушення в кредитоспроможності держави, зважаючи на очікування в продовженні макроекономічної політики та зобов’язання нового уряду проводити структурні реформи та взаємодіяти з міжнародними фінансовими організаціями», — повідомили у Мінфіні.

Що вплинуло на кредитний рейтинг України?

На рішення про підвищення кредитного рейтингу вплинуло завершення виборчого процесу в Україні, обрання президентом Володимира Зеленського та формування нового парламенту та уряду, які просуватимуть політику президента.

Аналітики агентства відзначили, що висока ймовірність продовження участі України в програмі МВФ сприятиме доступу до офіційного та ринкового фінансування, які необхідні для виконання великих виплат по державному боргу у 2020-2021 роках та слугуватиме основою для політик та реформ, які допоможуть у подальшому економічному зростанні», — додають у Мінфіні.

В уряді зазначають, що на подальше покращення кредитного рейтингу України вплине зростання міжнародних резервів, зменшення державного боргу України, збереження економічної стабільності та подальше зростання економіки країни.

Читайте також:У новій програмі МВФ будуть вимоги, пов'язані з ціною на газ