Політика
11 вересня 2019
Рада ухвалила закон про штрафи до 34 тис. грн за перевантажені фури
Автори - вісім нардепів від "Слуги народу" на чолі із Олександром Кубраковим
news-image

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 1047 про збільшення штрафів за перевантажені фури. Спочатку документ підтримали за основу 323 голосами нардепів, а потім в цілому 331 голосом депутатів, інформує «Є!», з посиланням на 112.ua.

Автори - вісім нардепів від "Слуги народу" на чолі із Олександром Кубраковим.

Законопроект передбачає запровадження штрафів від 8,5 до 34 тис. грн за перевищення допустимої ваги вантажу транспорту. Сума санкції залежитиме від того, наскільки вага більше норми:

  • на 5-10% більше - штраф 8,5 тис. грн,
  • на 10-20% більше - штраф 17 тис. грн,
  • понад 20% - штраф 34 тис. грн.

Гроші, отримані від сплати цього штрафу, мають намір перераховувати до державного дорожнього фонду.

Встановлюється, що відповідальність за таке порушення нестиме власник автівки (людина або компанія) або зареєстрований належний користувач. Якщо йдеться про авто на єврономерах - то людина, яка ввезла транспорт до України. Відмова сплатити штраф чи оскарження відповідної постанови - причина заборонити в’їзд іноземцю до України.

Відповідно до законопроекту, якщо водій пасажирського чи вантажного транспорту проігнорував прохання зупинитися представника Держслужби з безпеки на транспорті - йому загрожує штраф 3400 грн або позбавлення права керувати на 3-6 місяців.

Перевантаження фури може бути зафіксовано автоматично. Тоді тому, кого вважають водієм, надішлють постанову про штраф поштою. Якщо водій хоче отримувати такі повідомлення на телефон чи електронну пошту - треба звернутися до МВС.

Зауважимо, чинним законодавством за перевантаження фур передбачено штраф 510-680 грн (ч. 1 ст. 132-1 Адмінкодексу).

Читайте також: Рада ухвалила в першому читанні проект закону щодо покарання за незаконне збагачення