Суспільство
11 вересня 2019
Сущенко повернувся на посаду кореспондента і планує займатися публічною діяльністю
Сущенко заявив, що планує займатися публічною діяльністю та працювати над звільненням політв'язнів.
news-image

Звільнений з російського ув'язнення Роман Сущенко заявив, що вже повернувся на посаду кореспондента. Про це він сказав на першій після звільнення прес-конференції,  пише «Є!» з посиланням на 112

Він зазначив, що планує і далі займатися творчістю та журналістикою, але, в якій саме формі, поки не замислювався.

Крім того, Сущенко заявив, що планує займатися публічною діяльністю та працювати над звільненням політв'язнів. Задля цього він навіть хоче створити структуру, що буде опікуватися цим питанням. 

Ми цю тему повинні підтримувати і закордоном, оскільки один з важелів впливу на режим там також є, і постійно цю тему підживлювати. І найголовніше з усього цього, щоб світові лідери і лідери України, і наші союзники, партнери, конкретно врегулювали, вирішили у будь-якій формі питання, щоб припинити аспект гуманітарного захоплення заручників, політв'язнів і використання його як політичної зброї. Це найголовніше завдання місії", - сказав Роман Сущенко.

Раніше ми повідомляли, що перед початком першої прес-конференції після звільнення з російського ув'язнення Роман Сущенко зняв плакат #ВОЛЮСУЩЕНКУ, який три роки провисів на будівлі інформаційного агентства "Укрінформ". 

Згодом він заявив, що збирається провести аукціон та продати свої картини, які він написав у в'язниці за допомогою кулькової ручки та природних барвників. Усі зібрані гроші Сущенко хоче направити на допомогу політв'язням.

Нагадаємо, власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка було незаконно затримано 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули звинувачення в шпигунстві.

4 червня 2018 року рішенням Московського міського суду Сущенка засудили на 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

Сущенка етапували до колонії № 11 у Кіровській області, до села Утробіно. Там йому відвели так зване безпечне місце, щоб у нього не могло виникнути можливих конфліктів та інцидентів з іншими ув'язненими.

Українського журналіста було включено до списку великого обміну ув’язненими між Україною і Росією, який відбувся 7 вересня.

У результаті обміну Україні видали 35 осіб. Крім 24 полонених моряків, це також 11 політв'язнів: Сенцов, Сущенко, Євген Панов, Кольченко, Клих, Карпюк, Гриб, Сизонович, Балух, Артур Панов, Бекіров.

Читайте також:Проблема не в тому, що Путін напав на Україну, а в тому, що більшість росіян його підтримують, - Сенцов