Події
13 вересня 2019
Кияни задихаються від диму та смороду: що відбувається
На сміттєзвалищі спалювали побутові відходи та автомобільні шини з метою добування «легкої нафти».
news-image

У Києві вже кілька днів поспіль спостерігається смог і запах гару. Мешканці столиці скаржаться на те, що їм важко дихати, а у квартирах доводиться зачиняти вікна, щоб важкий запах не проникав в оселю, передає «Є!»

Кияни активно обговорюють у соцмережах причини забруднення повітря. Так, мешканка столиці Тетяна Волошина повідомила, що причина диму та смороду - стихійне звалище, на якому палять покришки. Жінка стверджує, що на звалище влаштували нелегальне виробництво.

Хто тут питав, що за запах гару на Лівому березі?... Стихійне звалище, яке переросло в підприємство з видобутку якоїсь горючої погані з покришок. Ви навіть не уявляєте, що там. Там ноги потопають в сажі по щиколотку. Це все горить і димить на Київ, Бортничі, Бориспіль, Гору, Щасливе, Вишеньки, Гнідин, Петропавлівське", - написала вона.

Крім того, жінка зазначила, що у поліції було ще рік тому зареєстровано провадження з приводу цього "виробництва", яке було закрите у серпні. Тепер поліція знову збирається відкривати справу.

Наявність "виробництва" підтвердила ще одна мешканка столиці Інна Олейниченко. За її словами, вона відвідала це сміттєзвалище, яке знаходиться на території Гнідинської раді Бориспільського району та побачила там "мінізавод з добування рідкого палива".

Величезна кількість автомобільних шин, які палять, з цього потім вибирають метал, який йде на реалізацію за гроші. І також зі спалювання цих шин видобувається, так звана, легка нафта. Я не зовсім розумію всю цю технологію, але це ось як то так. Там стоять величезні печі, навколо купи перероблених горілих шин, так само величезна кількість сажі. Сажа під ногами, ноги просто в ній потопають. Ще великіі баки з уже здобутим паливом. Сморід, кіптява і сажа", - написала жінка.

Вона повідомила, що жителі навколишніх сіл (Петропавлівське, Гнідин, Вишеньки) зустрілися, викликали місцевих депутатів та написали колективне звернення до Бориспільської ради. Крім того, на місце була викликана поліція.

Своєю чергою, у поліції Київської області підтвердили факт відкриття кримінального провадження за статтею Забруднення або псування земель.

Роботу приватного підприємства поліція Київщини зафіксувала у с. Петропавлівка. Там спалювали побутові відходи та автомобільні шини з метою добування «легкої нафти». Жителям навколишніх сіл увірвався терпець. Люди постійно жаліються на різкий запах та їдкий дим. Вкотре пересвідчившись, що підприємство активно працює, обурені жителі викликали поліцію, яка задокументувала даний факт і прийняла заяви від селян", - повідомили правоохоронці.


Під час досудового розслідування поліцейські звертатимуться до суду щодо накладання арешту на майно.

Поліція буде вживати всіх заходів, аби встановити власника даного підприємства. У подальшому екологічна служба дасть висновок щодо безпечності його діяльності", - додали у поліції.