Події
13 вересня 2019
Німецький регулятор пригрозив «Газпрому» штрафами за ігнорування рішення Суду ЄС
Суд ЄС скасував рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, що дозволило "Газпрому" постачати більше газу по газопроводу OPAL.
news-image

Федеральне мережеве агентство Німеччини Bundesnetzagentur з метою виконання рішення Суду ЄС ухвалило рішення про наглядові заходи щодо "Газпрому" та OPAL Gastransport - компанії-оператора газопроводу OPAL, який є наземним продовженням "Північного потоку".

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву регулятора, пише «Є!».

Суд ЄС у вівторок скасував рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, що дозволило "Газпрому" постачати більше газу по газопроводу OPAL. Вирок Cуду ЄС діє з моменту його оголошення, але "Газпром" його проігнорував. 

За даними агентства "Інтерфакс", наступного дня після оголошення рішення газопровід OPAL був використаний на 95%, а труба "Північний потік" - на 104%, тобто його використання перевищило номінальний потенціал. Після рішення cуду "Газпром" зберіг право на використання 50% OPAL.

Bundesnetzagentur заявляє, що відповідно до рішення суду ЄС компанії-оператору заборонено брати участь в аукціоні на постачання по OPAL 16 вересня, а "Газпрому" заборонено користуватися цими потужностями для газового транзиту.

За оцінкою федерального мережевого агентства, в розпорядженні "Газпрому" є альтернативні транспортні маршрути і точки поставок, щоб і далі забезпечувати свої зобов'язання з постачання в Європейський союз", - вважає регулятор.
Якщо компанії продовжуватимуть порушувати правила, застосовані згідно з цим рішенням, або в майбутньому, Федеральне мережеве агентство може і буде накладати періодичні штрафи", - підкреслили в Bundesnetzagentur.

Читайте також:«Нафтогаз» пропонує населенню закупити газ на зиму за літньою ціною