Події
18 вересня 2019
Україна готується до відведення військ уздовж усієї лінії розмежування на Донбасі - командувач ООС
Рішення про розведення сил і засобів на Донбасі підписали представники України, "Л/ДНР", Росії та ОБСЄ у вересні 2016 року.
news-image

Наразі українська сторона здійснює підготовчі заходи щодо відведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення сторін на Донбасі, але зрештою все залежатиме від дзеркальних дій протилежної сторони, заявив командувач Операції об'єднаних сил Володимир Кравченко на зустрічі з координатором систем ООН в Україні Оснат Лубрані, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Наразі здійснюються підготовчі заходи щодо відведення військ уздовж усієї лінії розмежування. Таке завдання визначили начальник Генерального штабу Збройних сил України, міністр оборони України та глава держави. Ми до цього готові заради поліпшення життя наших громадян і, врешті-решт, усе залежатиме від дзеркальних дій із протилежної сторони", - цитує Кравченка прес-центр ООС на сторінці в соцмережі Facebook у середу вранці.

У рамках інформування командувач ООС розповів координатору систем ООН також про перспективи створення безпечних районів навколо населених пунктів Золоте і Петровське (обидва - Луганська обл.).

Такі райони планувалося створити ще у 2016 році, але досі вони залишаються мілітаризованими. Переконаний у тому, що це буде наступним кроком після Станиці Луганської", - зазначив Кравченко.

Рамкове рішення про розведення сил і засобів на Донбасі підписали представники України, "Л/ДНР", Росії та ОБСЄ у вересні 2016 року. Документ передбачає припинення вогню, відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, початок діалогу про відновлення соціально-економічних зв'язків Києва та ОРДЛО, а також реформу Конституції України з метою децентралізації та закріплення "особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей".

13 вересня 2019 року представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, другий президент України Леонід Кучма висловив упевненість, що на наступному засіданні ТКГ 18 вересня буде ухвалено рішення про остаточне відведення сил і засобів у Петровському й Золотому, а також є перспектива подальшого відведення уздовж лінії зіткнення сторін.

Кучма зазначив, що над питанням подальшого розведення військ на наступних ділянках наразі працюють військові. 

Взагалі, перспективи, і президент (України Володимир Зеленський - ред.), упевнений, порушуватиме це питання на "нормандській зустрічі": на всій лінії зіткнення відведення військ", - наголосив він.

Представник України в ТКГ зазначив, що якщо йдеться про безпеку й виконання Мінських домовленостей, то потрібно відвести війська на всій лінії конфлікту на 2 км.

Читайте також: «Не допустимо капітуляції!»: громадськість звернулася до президента України