Найгіршими актрисами року стали Кемерон Діас і Меган Фокс
news-image

Премії Golden Raspberries ("Золота малина", або - що буде більш точним за змістом перекладом - "Золота журавлина") вручалися в цьому році в 35-й раз. За традицією, церемонія проходить рівно за добу до вручення "Оскарів". Але на "Малині" не нагороджують кращих кінематографістів минулого року, а знущаються над гіршими.

В категорії "Найгірша актриса" "перемогла" Кемерон Діас - відразу за два фільми, "Інша жінка" і "Домашнє відео" (Sex Tape). Вона обійшла Шарліз Терон ("Мільйон способів втратити голову") і Дрю Беррімор ("Мішані"). Найгіршою актрисою другого плану визнали Меган Фокс за фільм "Черепашки-ніндзя", а найгіршим актором другого плану - Келсі Грэммера (відразу за чотири фільми, в тому числі "Нестримних-3" і "Трансформерів: Еру винищення").

Майкл Бей був названий найгіршим режисером за "Трансформерів". І, треба сказати, Бей легко відбувся - це була одна з двох "перемог" "Трансформерів" на "Золоту малину", в той час як номіновані вони були аж у семи категоріях. В іншій ситуації гігантські роботи, напевно, були б покриті ганьбою з ніг до голови, але зараз всю увагу на себе відволік фільм "Врятувати Різдво", що став на "Малині" справжнім тріумфатором.

Читайте також: Ольга Фреймут запатентувала своє ім'я


У наш прокат картина не виходила, і навіть серед українських кінокритиків мало хто з ходу зрозуміє, що це за птиця. Ну що ж, пояснимо. Це проект Кірка Кемерона, який прославився в 80-ті серіалом "Проблеми зростання" (Growing Pains). У процесі зйомок він, атеїст, звернувся в християнство - і став майже релігійним фанатиком. Зараз він вирішив повернутися у велике мистецтво - і зняв фільм, в якому спробував повернути свято Різдво. Благі наміри привели до краху: фільм, випущений в прокат на два тижні в листопаді, викликав обурення критиків і улюлюкання інтернет-аудиторії. Картина очолила список ста найгірших стрічок в історії кіно на найбільшому кіносайті imdb.com. Кемерон оголосив, що в цьому винні "ненависники і атеїсти" і закликав усіх, кому сподобалася картина, голосувати за неї на IMDb і іншому найбільшому кіносайті, RottenTomatoes.com. Чим спровокував зворотну реакцію: багато користувачів з гиканням кинулися ставити фільму 0 з 10 можливих балів.

Ну і загалом, зараз "Врятувати Різдво" отримала призи в категоріях "Найгірший фільм", "Найгірший актор" (Кемерон), "Найгірший сценарій" і "Найгірша екранна пара" (Кірк Кемерон і його зарозумілість).

Якщо когось і можуть порадувати результати "Золотої малини", то Бена Аффлека. У цьому році введено спеціальний приз "Спокута": його отримують лауреати "Малини", які з плином часу довели, що не так вже й погані, як колись здавалося. Бен Аффлек отримав антиприз в 2004-му за фільм "Джильї", після якого його акторська кар'єра різко пішла на спад. У середині 2000-х багатьом здавалося, що він перетворився на типового голлівудського "збитого льотчика" - але через кілька років фільм Аффлека "Арго" був удостоєний "Оскара", а трилер "Зникла", де він зіграв головну роль, виявився одним з головних хітів 2014 року.

Нагадаємо, "лауреати" "Малини" в якості трофея отримують величезну пластмасову ягідку, пофарбовану в золотий колір. У дуже рідкісних випадках вони приходять і забирають антиприз особисто. Так, кілька років тому відважна актриса Холлі Беррі з'явилася на церемонію, вийшла на сцену і виголосила промову, в одній руці тримаючи пластмасову "Малину", а в іншій - "Оскара", отриманого в 2003 році.

Читайте також: Статуя «Оскара», яка нюхає кокаїн встановлена в Голлівуді