Резонанс
3 жовтня 2019
Ексклюзив. Співорганізатор Віче розповів про плани протестів
Акції протесту вже відбулися у 22 містах країни.
news-image

В Україні тривають масові акції протесту проти підписання "Формули Штайнмаєра" та можливої здачі національних інтересів України. Ексклюзивні коментарі для «Є!» надав один зі співорганізаторів “РУХУ ОПОРУ КАПІТУЛЯЦІЇ”, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова,  Сергій Пархоменко.

Кор.: На 6 жовтня заплановано Віче. Скільки міст вже підтримали цю ініціативу та чи приєднуються люди в райцентрах та невеличких містах?

С.П.: Акції протесту вже відбулися у 22 містах. Ми постійно на контакті з регіональними координаторами, кожного дня долучаються нові люди, з ними проводиться комунікаційна робота. Сподіваємося охопити всі регіони, в тому числі – прифронтові території.

Вчора на акції під ОПУ були заяви, що це остання попереджувальна мирна акція. Чи означає це, що протест буде переходити в безстрокову акцію з використанням наметів та барикад?

Якщо буде реальний ризик імплементації того, що підписала українська сторона під час зустрічі Тристоронньої групи, тоді акції будуть безстроковими з усіма наслідками, що випливають. Одне вже очевидно: акції протесту будуть, і вони будуть наростати. Коли будуть намети й барикади - покаже час і ситуація.

Якою була реакція від представників влади на попередні акції? Чи виходили представники Офісу Президента України?

Влада ставиться до акцій якось дуже недалекоглядно, нормальної комунікації досі не було. Були окремі зустрічі, але далеко не на рівні перших осіб держави чи принаймні тих, хто впливає на прийняття рішень. Наприклад, 20 вересня була зустріч з активістами і блогерами. І що? Головний меседж від умовних представників влади, який отримали активісти, було «а чи не здається вам, що Зеленський є одним з найвеличніших президентів у сучасному світі».

Вчора ми з колегами передали листи на ім'я голів чотирьох профільних комітетів – з питань міжнародної політики, інтеграції з ЄС, національної безпеки і реінтеграції окупованих територій. В листі чітко викладені вимоги, які рішення профільні комітети ні в якому разі не мають підтримати. Побачимо, яку відповідь нам нададуть.

В акціях беруть участь чинні народні депутати. Чи входять вони до числа організаторів?

Чинні народні депутати не входять до оргкомітету. Але кожна політична сила, яка підтримує нашу лінію, може стати нашим партнером.

Які джерела фінансування у "РУХУ ОПОРУ КАПІТУЛЯЦІЇ"?

Наразі ми перебуваємо на самофінансуванні. Тим паче, поки що серйозних витрат немає. Треба вирішити якесь фінансове питання? Скоординувалися, самоорганізувалися, скинулися – питання вирішено!

Які основні вимоги Руху та чи можливий якийсь компроміс із владою?

Ось наша позиція і наша, українська формула, яку ми озвучили ще 19 вересня на Банковій:

1. Агресія Росії, а не “громадянський конфлікт” в Україні.

2. Питання повернення Криму має розглядатися тільки разом з питанням Донбасу.

3. Кремль повинен звільнити з в’язниць всіх українців.

4. Ні виборам на окупованих територіях.

5. Окупанти мають піти з України без будь-яких умов.

6. Україна має відновити контроль над всім кордоном.

7. Ні особливому статусу для окупованих територій.

8. Амністія бойовиків, які вбивали і катували українців, є неприпустимою.

9. Росія несе відповідальність за війну проти України. Україна повинна вимагати відшкодування збитків.

10. Україна буде членом НАТО і ЄС. І тут не може бути жодних компромісів!

Читайте також: «Зупинимо капітуляцію»: Активісти збирають віче на Майдані