Україна
6 жовтня 2019
Головні новини тижня: реакція на «Формулу Штайнмаєра», закон про столицю, авіакатастрофа під Львовом, Віче
Найактуальніші новини за тиждень
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини тижня.

Реакція на «Формулу Штайнмаєра»

1 жовтня, Президент України Володимир Зеленський зібрав брифінг для журналістів. На ньому глава держави підтвердив інформацію, яка до цього з'явилася в розпорядженні деяких ЗМІ - Україна підписала формулу Штайнмайера. Найбільше в мережі можна було знайти висловлювань про те, що це капітуляція.

Депутати Броварів прирівняли підписання «Формули Штайнмаєра» до державної зради та готують позачергову сесію міської Ради аби прийняти звернення до Верховної Ради України та Президента про недопустимість поступок агресору та відповідальність за зраду державних інтересів країни.

Так звані ватажки самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник заявили, що узгодження «формули Штайнмаєра» означає, що «народ Донбасу буде сам визначати свою долю».

Нардепи ухвалили закон про столицю 

Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт закону про місто Київ - столицю України авторства депутата від "Слуги народу" Олександра Ткаченка.

Зокрема, проєкт розділяє посади мера Києва та керівника Київської державної адміністрації, змінює виборчу систему до міської ради та відновлює районні ради столиці.

Мер Києва Віталій Кличко назвав цей проєкт таким, що порушує принципи місцевого самоврядування. 

Крім того, низка депутатів та навіть науково-експертне управління парламенту вказало, що проєкт частково порушує Конституцію, а тому потребує доопрацювання.

Авіакатастрофа літака Ан-12

4 жовтня о 07:10 надійшла інформація, що при заході на посадку на відстані 13,7 км до міжнародного аеропорту «Львів» зник з радару транспортний літак Ан-12.

У результаті падіння літака загинули 5 людей. Ведеться розслідування трагедії.

В літаку перебували семеро членів екіпажу і людина, яка супроводжувала вантаж. Згодом оприлюднили імена загиблих у катастрофі.

Активісти зібрали віче на Майдані

У Києві на Майдані Незалежності 6 жовтня о 12:00 активісти зібрали віче під назвою "Зупинимо капітуляцію!"

Зокрема, віче збирають у відповідь на те, що президент України Володимир Зеленський оголосив, що представник України у Мінській контактній групі погодився з проведенням місцевих виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також дав згоду на впровадження “формули”, яка, зокрема, передбачатиме особливий статус цих територій у складі України.

Активісти вважають, що цей план незабаром "почнуть нав'язувати Україні, зокрема, вимагаючи від Верховної Ради ухвалення відповідних законів та інших антиконституційних рішень".

На думку організаторів акції, це - зрада національних інтересів та закликали патріотів  "гуртуватися в широкий рух проти капітуляції України".

Читайте також: Ексклюзив. Співорганізатор Віче розповів про плани протестів