Світ
7 жовтня 2019
Раніше прийнятий у першому читанні законопроект жорстко розкритикували
Венеціанська комісія оцінить судову реформу Зеленського
news-image

До Венеціанської комісії надійшов запит щодо оцінки прийнятого Верховною Радою у першому читанні президентського законопроекту №1008 "Про внесення змін у деякі закони України щодо діяльності органів суддівського управління", яким передбачено низку законодавчих змін у сфері судочинства, пише «Є!»  з посиланням на Zn,ua.           

Відповідний запит направив минулого тижня моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Моніторинговий комітет ПАРЄ спрямував запит щодо позиції Венеціанської комісії відносно нещодавніх пропозицій до правових засад керівної діяльності в Україні Верховного Суду та органів судового самоврядування", - заявили у Венеціанській комісії.

Нагадаємо, запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект №1008 "Про внесення змін у деякі закони України щодо діяльності органів суддівського управління" був прийнятий у першому читанні 12 вересня. Він скорочує склад Верховного Суду вдвічі – з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію чесноти та етики, розширює перелік посад, на які поширюється люстрація, включно із ВККС, ВСП та іншими судовими органами, раніше для люстрації недосяжними.

11 вересня низка положень законопроекту №1008 про внесення змін в закони про діяльність органів суддівського управління, запропонованого президентом України Володимиром Зеленським, зазнали жорсткої критики з боку заступника голови представництва Європейського Союзу в Україні Анніки Вайдеман і канадського посла Романа Ващука. Дипломати відзначили, що скорочення кількості суддів Верховного суду є необґрунтованим, а поширення люстрації на членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) є взагалі безглуздим і неефективним. На думку послів, серйозного доопрацювання потребує також законопроект 1032 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів по реформу органів прокуратури".

Читайте також:Угорщина забирає назад паспорти, які роздавала на Закарпатті – Москаль