В Україні продовжують фіксувати падіння цін на головні продукти
Ціни на продукти впали, українці чекали цього кілька років: що сталося
news-image

Так, ціни на "молочку" і м'ясні продукти за останній час в столичних магазинах впевнено пішли на спад, пише «Є!»  з посиланням на Politeka.

Згідно результату аналізу цін, яким займалася асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», було зафіксовано істотне зниження розцінок на продукти в порівнянні з вереснем.

Відзначається, що найбільше подешевшала курятина, а саме - куряча тушка. Адже ще у вересні вона коштувала в середньому 75,26 грн / кг, а сьогодні її пропонують українцям за 64,28 гривень (подешевшала на 15%).

Крім цього, істотно впали в ціні яйця: сьогодні в Києві десяток можна купити за 21,63 гривень (падіння на 4%).

Як відзначають експерти, також зафіксовано зниження ціни яловичини, а саме грудинки, на 3% - 96,95 грн / кг станом на початок поточного місяця. Що стосується вареної ковбаси, відомої як «докторська», то її ціна змінилася лише на 1% - 193,1 грн / кг.

Але асоціація стверджує, що є і такі важливі продукти, які абсолютно не змінилися в ціні. Наприклад, сало і свиняча вирізка, які в Києві можна купити в середньому за 137,8 грн / кг і 161,3 грн / кг відповідно.

Переполох з курсом долара впливає на вартість продуктів в Україні. Незважаючи на зміцнення гривні до долара ціни на продукти не падають, а тільки ростуть. Однією з причин стали ризики, які продавці закладають у вартість товарів.

Експерти відзначають, що в країнах з нестабільною економікою ризики особливо високі, а курс валют нестабільний. За словами голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, зміцнення гривні триває практично протягом усього року, але виробники з продавцями все одно «готуються до гіршого». При цьому Дорошенко запевняє, що при більш високому курсі ціни росли б набагато швидше.

Ціни ростуть зараз більш повільними темпами, ніж при незмінному курсі, тим більше при зростаючому. Інфляція знижується. Наприклад, за підсумками 2018 року вона була 9,8%, до цього - 13,6%. Основний фактор, який обумовлює зниження інфляції, - це саме зміцнена гривня», - пояснив Дорошенко.

Читайте також:Мінфін виступає за ринкову ціну на газ для населення