Політика
10 жовтня 2019
Президент за проведення переговорів з колишнім власником ПриватБанку щодо майбутнього цього банку
Зеленський виступив за переговори з Коломойським щодо ПриватБанку, але за участі міжнародних експертів
news-image

Про це Зеленський повідомив під час прес-марафону 10 жовтня, пише «Є!»  з посиланням на Hromadske.           

Я гадаю, що варто з ним (Коломойським — ред.) говорити про це питання (націоналізації ПриватБанку — ред.). Я гадаю, що все це питання повинні вирішувати міжнародні незалежні експерти, які повинні натиснути і вирішити це питання. Але як тільки ми хотіли запрошувати олігархів і з ними проговорити складні питання, їхні гасла, з'явилось одне фото (Коломойського на зустрічі із Зеленським — ред.). Після цього самі міжнародні експерти і ЗМІ почали казати: «Почали домовлятись». То я сказав, що, якщо так не можна, то все в суд», — повідомив Зеленський.

Він зазначив, що хотів переговорити з Коломойським щодо ситуації з ПриватБанком, однак таке рішення розкритикувало і суспільство, і міжнародні партнери України.

Угода може бути, якщо ми чуємо від одного з джерел, що є якась слабкість у нас у тій чи іншій справі, то треба розмовляти. Треба говорити, щоб держава не несла жодних збитків, треба сісти з ним і сказати: «Дивись, так не буде, грошей не має, ніхто нічого не поверне, давай врегульовувати», — повідомив Зеленський.

Він зазначив, що йому «не дають проводити переговорів олігархом». Але олігархи погодяться на компроміс на користь України, через те, що в Україні триває війна.

Зазначимо, що ПриватБанк — найбільший та найбільш прибутковий банк в Україні. До 2016 року банк належав олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, однак наприкінці 2016 року його було націоналізовано рішенням уряду через ризик банкрутства. Після націоналізації уряд докапіталізував банк, вливши у нього понад 150 мільярдів гривень у формі державних облігацій.

Наразі колишні власники ПриватБанку намагаються оскаржити націоналізацію банку та повернути над ним контроль, в той час як уряд, Нацбанк та сам ПриватБанк через суди намагаються отримати виведені з ПриватБанку напередодні націоналізації кошти.

Читайте також:Чистий комісійний дохід «ПриватБанку» за дев'ять місяців 2019 року склав 13,3 млрд грн