Війна
23 лютого 2015
Червоний Хрест має намір зробити внесок у надання гуманітарної допомоги на схід України
Петер Маурер підкреслив, що Червоний хрест працює не тільки в умовах припинення вогню
news-image

В ході візиту в Москву (23 - 25 лютого) та візиту до Києва (25 - 27 лютого) президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер має намір обговорити питання про створення міжнародного механізму гуманітарної допомоги населенню на сході України. Передає Є! Єдність.інфо з посиланням на ТАСС.

"Беручи до уваги потреби у регіоні, і особливо на сході України, я сподіваюся на досягнення широкого угоди про збільшення гуманітарної допомоги", - зазначив Маурер.

Для цього необхідно узгодити міжнародний механізм" такої діяльності, і МКЧХ, "безумовно, хоче внести свій внесок в рішення цієї задачі. Насамперед, вважає президент комітету Червоного Хреста, потрібно "дати гарантії всім сторонам щодо гуманітарного характеру такої діяльності". "Вважаю, що важливо, щоб всі частини цього механізму дійшли згоди щодо їх ролі, обов'язків, рішень та вкладу", - пояснив він.

Нові можливості для розширення допомоги у МКЧХ пов'язують з досягнутими в Мінську 12 лютого домовленостями, передбачають припинення вогню. "Ми натхнені мінською угодою, - зазначив Маурер, добавиви, що МКЧХ "безумовно, сподівається, що ця угода відкриє більше можливостей для гуманітарної допомоги".

Він також підкреслив, що МКЧХ працює не тільки в умовах припинення вогню. "Він працює в будь-яких умовах. Але, звичайно, ми можемо працювати краще, якщо є припинення вогню. Тому ми сподіваємося, що нинішнє припинення вогню буде ефективним, щоб ми могли також використовувати цю можливість і знайти кращі умови для збільшення наших операцій в регіоні", - сказав він.

Петер Маурер вважає, що на сході України необхідно використовувати досвід успішних гуманітарних операцій минулих років, зокрема, міжнародної операції "Фокус", що проводилася в Союзній Республіці Югославії в 1999 році Росією, Швейцарією, Грецією та Австрією.

"Вважаю, що ми не повинні соромитися використовувати кращий досвід з минулого. Під час війни в колишній Югославії був механізм, який працював. І це, безумовно, один з джерел, які вселяють надію", - сказав Маурер.

Відповідаючи на питання про те, чи планує МКЧХ направляти на схід України свої власні гуманітарні конвої, співрозмовник зазначив: "Ми, звичайно, прагнемо організувати ефективним чином конвої і доставку гуманітарної допомоги на схід України та в інші частини регіону. Ми продовжимо нарощувати ці зусилля і сподіваємося, що зможемо зробити внесок також у більш широку схему допомоги і механізм, який буде вироблений в найближчому майбутньому".

Читайте також: Порошенко показав іноземним лідерам військову техніку РФ (фото)


Маурер, відповідаючи на питання щодо майбутньої поїздки на Україну регіонів Донецька і Луганська, сказав, що "немає нічого неможливого". "Але моя мета на даний момент полягає в тому, щоб у ході бесід в Москві і Києві була досягнута велика ясність в тому, хто відповідальний і за що в рамках міжнародного механізму", - резюмував президент МКЧХ.