Політика
16 жовтня 2019
Медведчук: У Зеленського немає політичної волі і чіткої позиції по відновленню миру
Віктор Медведчук вважає, що президент Володимир Зеленський не має ні політичної волі, ні чіткої позиції з питань мирного врегулювання і припинення бойових дій на Донбасі
news-image

Так народний депутат прокоментував в кулуарах парламенту результати засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську Донбасом, яке відбулося у вівторок, 15 жовтня, і під час якого українська делегація озвучила ряд умов для виконання політичної частини Мінських угод, пише «Є!»  з посиланням на «Опозиційна платформа - За Життя»

Якщо мова йде по тих семи пунктах, які, на мій погляд і до мого особистого розчарування, були висунуті від імені української делегації, то ці пункти і подібна позиція свідчать про те, що мирний процес - процес мирного врегулювання і припинення бойових дій - на сьогоднішній день фактично зривається », - зазначив Віктор Медведчук. Він також підкреслив, що висунуті вимоги - це офіційна позиція Києва заблокувати «мінський процес», а українська делегація на переговорах її просто озвучила.
Я відношу це не до делегації, тому що українська делегація не могла діяти без директиви пана Зеленського. Це означає, що мирний процес зупинений і немає політичної волі на встановлення миру з боку президента України, на превеликий жаль », - сказав політик.

Віктор Медведчук також зазначив, що суть деяких вимог, які були озвучені українською стороною, зокрема про те, що Київ готовий виконувати політичну частину Мінських угод тільки після розпуску самопроголошених Донецької і Луганської народних республік і відведення сил по всій лінії зіткнення, вже лежать в основі мінських угод.

Для цього треба провести вибори, після того як буде прийнятий українським парламентом закон. Після узгодження модальності цього закону з Донецьком і Луганськом і буде обрано нову владу. Ця нова влада і замінить те, що на сьогоднішній день нібито заважає українській делегації. Тому що ліквідація сьогодні об'єднань неформальних, невизнаних ДНР, ЛНР - це ніщо, це лише спроба зірвати переговорний процес », - вважає політик.

На думку Віктора Медведчука, питання з приводу встановлення контролю над кордоном між Росією і Україною також прописаний в Мінських угодах:

Подібний контроль і його встановлення починається в перший день після проведення виборів, про які записано і прямо вказано в" формулі Штайнмаєра ", і закінчується після внесення особливого статусу і відповідних змін до Основного Закону, тобто до Конституції. Це все прописано, і треба реалізовувати і йти крок за кроком - за планом мирного врегулювання, по Мінським угодами».

Голова Політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктор Медведчук також підкреслив, що Мінські угоди - це єдиний і безальтернативний план з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Так вважають від Вашингтона до Києва у всьому світі - план, який може, по-перше, припинити бойові дії, по-друге, встановити мир. І за цим планом, по виконанню Мінських угод, повинні рухатися всі зацікавлені сторони, і в першу чергу, на чолі цього руху повинна бути Україна, тому що це все відбувається на території України. Сьогодні ці території Донбасу є непідконтрольними Україні. І треба зробити все, щоб Донбас повернувся в Україну, а Україна - на Донбас », - резюмував Віктор Медведчук.