Політика
24 жовтня 2019
«Великий брат»: у «Слузі народу» є служба, яка стежить за нардепами
"Внутрішня служба безпеки" аналізує, хто як у комітетах себе поводить, і як голосує.
news-image

У фракції "Слуга народу" працює "внутрішня служба безпеки", яка аналізує, хто як у комітетах себе поводить і як голосує. Про це в інтерв’ю УП сказав перший заступник лідера фракції СН Олександр Корнієнко, передає «Є!»

Зокрема, на питання про те, чи продалися "слуги народу" олігархам, Корнієнко відповів: 

Я не думаю, що масово це відбулося. Може, хтось десь шукає якісь можливості, але, "великий брат" все бачить.

Скажу, що "великий брат" вийшов на рівень комітетів. Зараз ми аналізуємо, хто як у комітетах себе поводить.

Є цікаві тенденції, коли депутати ведуть подвійне життя – в залі голосують з фракцією, а на комітетах чомусь голосують не з фракцією. Вже є кілька таких випадків".

Служба безпеки" – це в тому числі депутати. (Вони, – ред. ) більш поінформовані, ніж інші. (Вони, – ред.) ну не стежать, але, скажімо так, роблять висновки".

За словами Корнієнка, таких депутатів у "службі безпеки" фракції достатньо, але телефонів колег вони не прослуховують.  

Серед іншого вони придивляються до нардепів, які займають "категоричну малоконструктивну позицію в деяких питаннях", зокрема, цікавляться, чи нардеп сам до цього дійшов, чи були якісь порадники.

За словами Корнієнка, представники великих промислових груп ходять довкола депутатів ще з 29 серпня (29 серпня запрацювала нова Рада, – ред.), але наразі не було підтверджень, що їм якось вдалося домовитися з нардепами про співпрацю.

Заступник голови фракції СН розповів, що про походеньки представників від олігархів постійно каже і "служба внутрішньої безпеки", і самі депутати розповідали.

Він відмовився назвати олігархів, від яких уже приходили, лише відзначив, що "олігархи всі відомі, вони в топ-100 входять".

Нагадаємо, на початку серпня на той час нардеп, а нині голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, партія має намір використовувати у Верховній Раді програмне забезпечення із застосуванням технологій штучного інтелекту, щоб відстежувати аномалії під час голосувань народних депутатів та уникнути політичної корупції. У команді Зеленського цю систему назвали "Великий брат".

18 жовтня спалахнув скандал у "Слузі народу" через відмову нардепів підтримати проєкт закону №2047, про скасування так званих "майданчиків нардепа Яценка" – електронних майданчиків-посередників між оцінщиками майна та електронною базою Фонду державного майна.

Підозрювали, що частина депутатів відмовились підтримати законопроєкт через те, що їм запропонували певну "винагороду" за блокування процесу знищення майданчиків.

Після цього президент Володимир Зеленський та керівництво партії "Слуга народу" вимагали, щоб депутати СН, які є членами фінансового комітету Ради пройшли детектор брехні.

Із нинішніх нардепів під підозру потрапили: Ірина Аллахвердієва, Ольга Василевська-Смаглюк, Дар'я Володіна, Юлія Діденко, Олександр Дубінський, Вікторія Кінзбурська, Олексій Ковальов, Анна Колісник, Олексій Леонов, Анастасія Ляшенко, Євген Петруняк.

Депутат Олександр Качура, один з головних ініціаторів законопроекту №2047-1, сам висловив бажання пройти "детектор брехні". І вже навіть нібито його пройшов.

Також прозвітував про проходження перевірки на поліграфі і нардеп Дубінський. Він відповідав на питання експерта у прямому ефірі, хоч поліграфологи кажуть, що таке дослідження не зовсім ефективне.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину 11-ма нардепами.

Читайте також: Один «слуга народу» самостійно пройшов детектор брехні