Київ
26 жовтня 2019
У Києві люди вийшли на «Конопляний марш» свободи (відео)
Під Кабміном зібралося до 500 осіб, зокрема, активісти декількох громадських організацій
news-image

У Києві біля Будинку уряду проходить Конопляний марш свободи, учасники якого вимагають від влади легалізувати канабіс для використання у медичних цілях, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Під Кабміном зібралося до 500 осіб, зокрема, активісти декількох громадських організацій. Вони вимагають від влади дозволити використання канабіоїдів при лікуванні тяжкохворих людей та збільшити до об'єктивно виправданої порогову кількість канабісу, що встановлює кримінальну відповідальність за зберігання без мети збуту. Учасники акції планують пройти ходою від Будинку уряду до Верховної Ради. Як повідомила одна з організаторок маршу, учасниця громадської організації "Ветерани за медичний канабіс" Аліна Приймак, метою акції є привернути увагу уряду до проблеми криміналізації препаратів на основі медичного канабісу. 

Сьогодні ми тут зібралися, щоб нагадати нашій владі, що ми потребуємо і вимагаємо вільного доступу до препаратів з медичного канабісу. Це не є чимось дивним або унікальним - у багатьох країнах прийнято й абсолютно нормальне таке лікування. Але лікування терапевтичне, тобто прописане завчасно лікарем, - сказала Приймак.

Згідно з декларацією намірів, опублікованій на сторінці події у Facebook, учасники акції також вимагають повної реорганізації органів контролю та боротьбі з наркотиками, у першу чергу, підрозділу протидії наркозлочинності Нацполіції під громадським контролем та з пріоритетами, визначеними Державною стратегією щодо наркотиків.

На сьогодні в Україні є близько 2 мільйонів хворих, яким би міг допомогти медичний канабіс. Він здатний полегшити хронічний біль, симптоми розсіяного склерозу, нудоту і блювоту при хіміотерапії, епілепсію і синдром роздратованого кишківника. Ще марихуана знімає судоми при синдромі Паркінсона.

Навесні на сайті Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин електронна петиція «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян» зібрала необхідну кількість підписів громадян. Комітет підтримав петицію.

20 травня у парламенті було зареєстровано проект закону № 10313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення фундаментального права особи на життя», яким пропонувалося врегулювати використання канабісу для потреб медицини та науки. Однак у серпні документ було відкликано.

4 вересня міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька не виключила розробки нового законопроекту про легалізацію медичного канабісу.

10 жовтня президент Володимир Зеленський висловив думку, що українське суспільство ще не готове до легалізації канабісу, і це питання нині «не на часі».

Читайте також: На вихідних у Києві пройде «Конопляний марш свободи» за легалізацію медичної марихуани