Суспільство
28 жовтня 2019
Економісти попередили про можливі труднощі з інвестуванням заощаджень
Як накопичити на пенсію: експерти дали поради українцям
news-image

Нещодавно стало відомо, що ведення в Україні обов'язкових накопичувальних пенсій знову може бути відкладено на невизначений період, пише «Є!»  з посиланням на Segodnya.           

На думку міністра соціальної політики Юлії Соколовської, для цього немає умов. Крім того, міністр закликала молодих українців самим накопичувати на пенсії, не сподіваючись на державу.

Згідно з розрахунками економіста, президента Украналітцентра Олександра Охріменка, щоб самому накопичити на хорошу пенсію, 20-річним треба сьогодні відкладати 5-7% доходу на місяць, 30-річним - 10%, 40-річним - 20%, а старшому поколінню - 30% и більше.

Економісти радять половину суми тримати у валюті, щоб не втратити при можливій різкої девальвації гривні, половину - в гривні, щоб заробити на відсотках, які вище інфляції. І отриманий прибуток не витрачати, тоді вдасться накопичити за рахунок нарахування відсотків на відсотки.

Втім, за словами економістів, можливості заробити на відсотках у окремих інвесторів серйозно обмежені сумами, які вони мають. Наприклад, для покупки мінімального пакету ОВДП (прибутковість зараз 16% в рік) необхідно не тільки близько 100 тис. грн одноразово, а й розуміння, як функціонує ринок цінних паперів. Очевидно, що у пенсійних фондів можливості по такому інвестування на порядок вище, ніж у окремих громадян.

Більшості українців доступні для накопичення тільки депозити як в гривні, так і у валюті, і покупка банківських металів (золото, срібло) та інвестиційних монет з них, - роз'яснив Охріменко. - Але і тут треба вміти розбиратися, як вибрати надійний банк, як отримати максимальний дохід ".

Читайте також:Пристайко пригрозив українцям урізанням зарплат і пенсій через відмову від «формули Штайнмаєра»