Iнтерв’ю
28 жовтня 2019
Мирослав Гай, волонтер та керівник благодійної організації «Фонд „Мир і Ко“» відверто поговорив з репортером «Є» про ситуацію на Донбасі і цілі організації «Рух Опору Капітуляції»
Читайте подробиці в нашому ексклюзивному інтерв’ю
news-image

Про ситуацію на Донбасі і цілі організації «Рух Опору Капітуляції» в ексклюзивному коментарі кореспонденту «Єдності» розповів Мирослав Гай.

Кор.:  Ви часто буваєте на Донбасі. Наскільки там важка гуманітарна ситуація серед цивільних?

М.Г: Не знаю як назвати гуманітарну ситуацію. Надто багато проблем з водою. В принципі люди живуть. Просто в деяких місцях, наприклад, в Лисичанську був такий період, що не було води достатньо довго. Зокрема в деяких місцях на лінії розмежування були перебої причому по декілька місяців з водою, але в більшості місць налагоджене більш-менш життя загалом. Ремонтуються дороги, садочки за рахунок міжнародних організацій . Якщо ви їдете, то в деяких районах паркани є з дирками від потрапляння осколків від снарядів. Але загалом ситуація контрольована збройними силами.

Кор.: ЗМІ написали що добровольці вийшли з Золотого зі зброєю. Чи залишились там ті, хто не вийшов?

М.Г: Можливо десь є, але чесно кажучи не знаю. Але на фоні тих добровольців, що там були, то це маленька група. І для утримання Російською Федерацію цієї групи, навіть дуже мотивованих добровольців зі зброєю, не вистачить. Російська Федерація використовувала важке озброєння, важку артилерію і мала забезпечення потужних сил, тому контролювати ситуацію в Золотому чи якихось інших місцях буде неможливо.

Кор.: Наскільки відведення ЗСУ буде позитивним чи негативним для розв'язання конфлікту на Донбасі?

М.Г: Відведення ЗСУ зіграє негативну, небезпечну роль. Погіршує безпекову ситуацію в регіоні через те, що причинами війни на Донбасі є агресивні дії Російської Федерації, яка виконує українські стратегічні завдання. Російська Федерація не відводить війська. Крім того по лінії фронту продовжуються обстріли з боку Російської Федерації, зокрема, використання важкого озброєння, забороненого мінськими домовленостями. Росія продовжує готуватися до воєнних дій і до розширення агресії. Вони недавно обстріляли ОБСЄ. ОБСЄ також зафіксувала поза межами відведення важкої техніки гради і військову техніку окупантів. Тобто фактично перемир’я немає, а планується відведення військ. Тому будь-яке відведення наших позицій збройних сил відіграє негативну роль в даній ситуації.

Кор.: Країною ширяться акції «Ні капітуляції». Яка вже була реакція влади і чи задовольняють ці акції протестувальників?

М.Г: Акції «Ні капітуляції» по всій Україні проводили організації, в одній з яких я є співкоординатором «Руху Опору Капітуляції». Ми свою акцію проводили 6 жовтня і зібрали 20 тисяч людей на Майдані Незалежності для народного віче. Ми передали Президенту Зеленському звернення від відомих українських громадських діячів, дипломатів, юристів, міжнародників, дуже відомих людей, колишніх міністрів нашу позицію щодо небезпеки дій Президента Зеленського і небезпеки формули Штайнмайєра. Також неприйнятність виконання Україною політичної частини Мінських домовленостей і виконання Російською Федерацією небезпекових дій, а саме відведення російських військ і надання контролю над кордоном України. Також розформування всіх регулярних і нерегулярних формувань та забирання їх на територію Росії. Надання Україні, українцям доступу до окупованих територій.
Зокрема, доступ туди наших політичних партій, ЗМІ, гуманітарних місій. Зараз жодна з цих умов не виконується. Президент продовжує риторику капітуляції. Фактично, як він називає мир на умовах Російської Федерації - це і є капітуляція, тому я думаю, що заходи, акції, звернення до президента світової спільноти будуть продовжені. Наш «Рух Опору Капітуляції» планує за ці два місяці, жовтень-листопад, три, як мінімум, заходи. Це велика пресконференція стратегічної ради руху опору, яка має представити великий, ґрунтовний документ мирного плану, над яким працюють фахівці, спеціалісти, дипломати, учасники тристоронньої контактної групи, колишні міністри. І цей план ми презентуємо для українського суспільства і Президента. Потім ми обов'язково проведемо великий форум, який пов'язаний з цим мирним планом з залученням широкого кола громадських організацій, дипломатів, політиків. Згодом вийдемо на новий формат, народне Віче, яке відбудеться 21 листопада о 19 годині на Майдані Незалежності. Я думаю, що інші організації, які не входять до «Руху Опору Капітуляції» планують також акції. Загалом ця ситуація зачіпає всю Україну.

Кор.: Яким чином ви бачите розв'язання російсько-українського конфлікту на Донбасі та в Криму і повернення українських територій?

М.Г: В першу чергу має бути розвинена Національна гвардія, проведені відповідні реформи на території України, які покращують життя громадян. Мають бути посилені заходи інформаційного впливу, зокрема на окупованій території для популяризації ідеї миру і популяризації України, ідей європейських цінностей і НАТО. Має бути створена, відновлена потужна Західна коаліція в якій би Україна вела повістку денну. Щодо агресії мають бути посилені санкції як з боку України так і з боку світової спільноти. Це мають бути потужні санкції, щоб зрозуміли, що Крим не є російський, щоб вони просто втратили в ньому сенс.

Потрібно на всіх міжнародних майданчиках, зокрема судах, відкривати справи проти агресії Російської Федерації. Подавати в міжнародні суди, кримінальні суди з прав людини, для того щоб Російська Федерація чітко зрозуміла про свої скоєні злочини, які вона вчинила в Криму та на Донбасі. Потрібно розширювати майданчик де буде підніматись питання російської агресії і максимально відсторонитися від Російської Федерації в питаннях гуманітарних аспектів, питання культури економічних питань, енергоринку, трафіку сполучень авто і залізничного сполучення, для того щоб унеможливити вплив Російської Федерації на політику України і на проведення Росією гуманітарної агресії проти Україні. Тобто зменшити їхній вплив, як мінімум. Росія, це як хвороба і потрібно щоб руський мир і надалі по Україні не розповсюджувався. Це ті речі, які потрібно зробити.

Потрібно проводити і планувати операції по воєнних цінностях. І, звичайно, ми не маємо відвойовувати Донбас і Крим воєнним методом, тому що це неможливо. Ми маємо право, як країна постраждала, яка дотримується мирних домовленостей, ми маємо право відкривати вогонь по будь-яким видам воєнної техніки на окупованих територіях, які знаходяться поза межами відведення, а не чекати. Зараз окупанти знахабніли і вони знають, що відповідно в нас вогонь не відкривається, а тільки ведеться вогонь у відповідь. Ми маємо, як країна Ізраїль, і як будь-яка взагалі нормальна країна, відкривати вогонь відповідно.

Якщо ми бачимо будь яку техніку, яка виїхала згідно домовленостей з українською стороною без відома ОБСЄ, ми маємо відразу не чекати поки ця техніка почне виконувати різні дії проти української армії, знищувати, і навпаки самим не починати дії без обстрілів поки не будуть інші домовленості від Мінських домовленостей. Через невиконання жодного пункту Мінських домовленостей ми маємо абсолютно законне право згідно міжнародних законів відмовитися і запропонувати новий Мирний план врегулювання конфлікту. Який саме, ви дізнаєтеся на цьому тижні на презентації нами документа, який має відповіді на всі ці питання.

Читайте також:Україна купує вугілля з шахт на непідконтрольному Донбасі