Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з Європейським банком
ЄБРР допоможе Укрзалізниці вийти на міжнародну біржу: частину акцій УЗ продадуть інвесторам
news-image

Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо підготовки Укрзалізниці до первісного розміщення акцій на міжнародних біржах (процедури IPO), пише «Є!»  з посиланням на Hromadske.

Відповідний меморандум про співпрацю підписали під час інвестиційного форуму у Маріуполі 29 жовтня.

Це історичний момент, Укрзалізниця перша велика державна компанія, яка заявила що ми будемо рухатися до публічних акцій», — повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій, додавши, що акції УЗ будуть котируватися у системі Bloomberg.

У ЄБРР вважають, що вихід Укрзалізниці на IPO допоможе залучити додатковий довгостроковий капітал у розвиток компанії. Разом з тим, проведення цієї процедури забезпечить застосування кращих світових корпоративних практик в управлінні Укрзалізниці.

Меморандум передбачає лише підготовку до IPO, адже це тривалий процес, який вимагає змін у системі управління компанії, її структурі та внутрішніх процедурах.

Випуск акцій УЗ до торгівлі на міжнародних фондових біржах не означає повну приватизацію компанії. Після завершення IPO інвестори зможуть придбати частину акцій Укрзалізниці, в той час як контроль над діяльність компанії держава зможе зберегти за собою.

За розрахунками керівництва Укрзалізниці, від початку оголошення процедури початку IPO до фактичного виходу акцій Укрзалізниці до торгівлі на міжнародних біржах може пройти рік, але найімовірніше — 3 роки.

Зазначимо, що вихід акцій Укрзалізниці на міжнародні біржі передбачений програмою дій уряду на наступні 5 років.

2 вересня Володимир Зеленський доручив до кінця 2019 року розробити план реструктуризації Укрзалізниці.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Олексій Гончарук пропонував розділити Укрзалізницю на 3 компанії, 2 з яких приватизувати. У державній власності, відповідно до задуму прем'єра, має залишитися лише залізничне полотно.

Напередодні голова Укрзалізниці Євген Кравцов пропонував продати частину акцій Укрзалізниці приватним компаніям для залучення інвестицій.

Читайте також:Укрзалізниця звільнила більше 50% керівників у пасажирському секторі: на них відкрили 11 справ