Україна
31 жовтня 2019
Польська автокефальна церква не визнає ПЦУ
Польська автокефальна православна церква звернулась до патріарха Константинопольського із заявою про невизнання ПЦУ
news-image

Джерелом є заява Собору єпископів Польської автокефальної православної  церкви, що відбувся  29 жовтня, пише «Є!»  з посиланням на Pravda.

ПАПЦ повторила позицію щодо ПЦУ, озвучену ще 2 квітня 2019 р.

Дослівно у заяві:

Залишаємо в силі свої позиції щодо автокефалії Церкви української, що містяться в Ухвалах Собору № 340 від 9 травня 2018, № 341 від 25 червня 2018 року та № 342 від 2 квітня 2019 року.

Польська автокефальна православна церква не проти надання автокефалії Церкві в Україні на основі догматичних та канонічних норм для всієї Церкви, а не для групи відступників - розкольників. Відступники від вчення св. Церкви не можуть представляти здоровий церковний організм. Це порушує євхаристійну єдність усього православ’я".

Раніше Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну церкву України.

Надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма за те, що той визнав автокефалію Православної церкви України.

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

 

Читайте також:Грецька церква офіційно почала спілкування з ПЦУ