Політика
1 листопада 2019
Все-таки є. Голосування за арешт Дубневича показало розкол у Слузі народу
35 депутатів фракції Слуга народу не голосували за дозвіл заарештувати Дубневича.
news-image

Президентській силі, яка вперше в історії Верховної Ради має монобільшість, не вистачило голосів за те, щоб підтримати розслідування однієї з найгучніших корупційних справ 2019 року, пише «Є!»  з посиланням на НВ.

Не голосували народні депутати з так званої «групи Коломойського». На них не вплинуло навіть втручання президента, який, за даними ЗМІ, 28 жовтня на засіданні фракції закликав«не розхитувати човен» і наголосив, що «в партії повинен бути порядок». Ситуацію з голосуванням щодо Дубневича врятувала фракція Голос.

Зняття депутатської недоторканності з Дубневича підтримали 332 нардепи, дозвіл на його затримання - 241, а ось дозвіл на арешт - лише 229 (мінімально необхідна кількість голосів для прийняття такого рішення - 226).

Причому не всі депутати, які підтримали арешт Дубневича належали до фракції Слуги народу - таких було лише 208 плюс спікер Ради Дмитро Разумков і представник президента в Раді Руслан Стефанчук, які на даний момент є позафракційними. Решта 19 голосів "за", без яких рішення не було б прийняте, були від депутатів фракції Голос.

35 депутатів фракції Слуга народу не голосували за дозвіл заарештувати Дубневича, або утрималися. Ще дев'ять «слуг народу» були відсутні. Те, що кілька десятків депутатів не підтримали рішення власної монобільшості говорить про розкол в рядах президентської партії.

 Екс-нардеп Сергій Лещенко вважає, що «лобі Коломойського в Раді» продемонструвало Володимиру Зеленському, що без підтримки цього олігарха він втрачає владу. За словами екс-нардепа, Коломойський захищає Дубневича, оскільки він входить в депутатську групу За майбутнє, яка повністю перебуває «в орбіті» Коломойського.

Розуміючи, що на них чекає ганьба, керівництво СН, як розповіло одне джерело в парламенті, погодило позиції з колегами з Голосу і отримало запевнення, що депутати Вакарчука підтримають. Це і додало впевненості виносити питання в зал», - написав Лещенко у своєму Telegram-каналі.

Він наголосив, що тепер очевидно, що «депутати Зеленського» не мають більшості в Раді, оскільки з будь-якого питання, яке буде суперечити інтересам Ігоря Коломойського, підтримку доведеться шукати у представників опозиції або у позафракційних депутатів.

Особливо показово, що Дубінський та Василевська в минулому позиціонували себе як журналісти-розслідувачі, але, ставши депутатами, зайняли сторону корупціонера Дубневича», - заявив також Лещенко.

Крім Слуги народу та Голосу за арешт Дубневича не проголосувала жодна політсила. 

Читайте також:НАБУ показало схему, як Дубневич міг заволодіти 93 млн грн Укрзалізниці (відео)