Україна
2 листопада 2019
В Україні немає серйозної епідемії дифтерії - Скалецька
Українська держава в 2019-му може розраховувати на 450 флаконів сироватки від дифтерії, і цієї кількості вистачить
news-image

Глава Міністерства охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що в Україні не йдеться про серйозну епідемію дифтерія. У нашій країні контролюють ситуацію з дифтерією, розповіла міністр в інтерв'ю BBC News Україна, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Співрозмовниця зазначила, що українська держава в 2019-му може розраховувати на 450 флаконів сироватки від дифтерії, і цієї кількості вистачить. 

Ми ще не говоримо про серйозної епідемії, ситуація з дифтерією під контролем. В минулому році було 10 хворих, а використовували 141 дозу сироватки... тобто 141 флакон - це і була потреба України в сироватці, - зазначила чиновниця.

Скалецька додала, що сироватка потрібна тільки тим, хто підхопив дифтерію. 

...Ліки розподілені в регіонах, і області обмінюються між собою, - додала глава Моз.

24 жовтня Департамент освіти і науки КМДА поінформував, що у столичному ліцеї № 303 один учень – 9-річний хлопчик - захворів на дифтерію. У Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я уточнили, що діагноз "дифтерія" було встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних дитини. Хлопчик не щеплений від хвороби через відмову батьків. Його було госпіталізовано.

Начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА Василь Животенюк 25 жовтня повідомив, що столиця має 8 доз антидифтерійної сироватки. Вона розміщена у Дитячій клінічній інфекційній лікарні. Ці 8 доз надійшли місту у серпні цього року як гуманітарна допомога. Животенюк зауважив, що до серпня також була сироватка, в якої закінчився наразі термін використання. Своєю чергою, завідувачка інфекційним відділенням Олександрівської клінічної лікарні Людмила Мінова зазначила, що сироватка застосовується лише при важкій формі дифтерії. Вчора повідомлялось, що до Олександрівської клінічної лікарні Києва у стані середньої тяжкості потрапила 35-літня жінка - мати трьох дітей, та чоловік. Зазначалось, що на пацієнтку використали всі наявні в столиці дози спеціальної сироватки. 

Її ввели протидифтерійний імуноглобулін, який збирали у всіх лікарнях, - заявила радниця міністра охорони здоров’я Ольга Голубовська.
Читайте також: Батьків школярів хочуть карати штрафами за пропуски уроків