Україна
2 листопада 2019
Нафтогаз подав позов на Газпром у розмірі 12 млрд $ до Стокгольмського арбітражу
До Стокгольмського арбітражу подано позов
news-image

Юрій Вітренко, який є виконавчим директором НАК «Нафтогаз України» повідомив в Фейсбуці, що Україна відправила в Стокгольмський арбітраж “Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги”, пише «Є!»  

Він нагадав, що це Газпром “напав” на Нафтогаз, і тому ми захищаємося - ще 18 квітня 2018 року Газпром звернувся до Стокгольського арбітражу з вимогою про початок арбітражу.

Газпром, по суті, хоче переглянути рішення попереднього Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом.

З формальної точки зору, Газпром вимагає внесення змін до контракту, оскільки Газпром вважає, що транзитний контракт накладає на Газпром нерозумно надмірні зобов’язання. Мова йде про контрактне зобов’язання Газпрому подавати для транзиту не менше 110 млрд куб на рік.

Фінансовий ефект - приблизно 6 мільярдів доларів.

Нафтогаз звернувся до арбітражу 6 липня 2018 року з вимогою про перегляд транзитного тарифу, який діє з 13 березня 2018 року (дата звернення до Газпрому про перегляд тарифу) до закінчення контракту (1 січня 2020 року) та компенсацію за невиконання Газпромом зобов’язань подавати для транзиту не менше 110 млрд куб на рік починаючи з 2018 року (за попередні роки нам присудили компенсацію у попередньому рішенні арбітражу).

Як і щодо перегляду тарифу, так і щодо компенсації за недопоставки мова йде про наслідки дій самого Газпрому.

Тобто і тут ми фактично захищаємося і вимагаємо компенсувати збитки, завдані діями Газпрому.

Фінансовий ефект - більше 12 мільярдів доларів.

6 вересня 2018 року Стокгольмський арбітраж прийняв рішення про консолідацію проваджень за зверненням Газпрому та за зверненням Нафтогазу у одне провадження.

21 вересня був сформований арбітражний трибунал, який розглядає цю справу.

25 лютого був затверджений процесуальний графік.

У відповідності до цього графіку Газпром подав “Заяву про позовні” вимоги 14 липня 2019.

Зараз настала наша черга подати “Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги”.

Кількість сторінок тільки основного тексту нашої Заяви перевищує 500 сторінок. До нього додаються 3 звіти міжнародних експертів, які були спеціально для цього розроблені. Також додаються показання свідків і купа інших додатків.

Працювали активно над цими документами ми приблизно три місяці. Останні тижні працювали так, що не було часу нормально спати, не було часу на родину, друзів, колег по іншим напрямкам, журналістів. Я виправлюсь, обіцяю;)

Більш детально про наші позовні вимоги, а також про те, чому вимоги Газпрому є необгрунтованими, я напишу трохи пізніше.

А поки лише хочу сказати, що захищати Україну від багатомільярдних позовів з боку наймогутнішої корпорації Росії - складно, але це висока честь для мене“, - повідомив Юрій Вітренко.

Ну а подавати зустрічні позови про компенсацію збитків на ще більші суми, при цьому незрівнянно більш обґрунтовані позови,- це надзвичайно складно, але це взагалі унікальна можливість, за яку я безмежно вдячній своїй команді, внутрішнім та зовнішнім юристам, експертам, всім, хто нас захищав і підтримував, а також всім, хто навчив мене тому, що я знаю і вмію, і хто був весь цей час поряд.

В 2014-2018 роках ми вже пройшли цей шлях з Газпромом. Газпром «напав» на нас з багатомільярдними позовами, ми успішно захистилися і виграли по зустрічним позовам“, - написав Юрій.

У якості компенсації наших збитків за рішенням попереднього Стогкольмського арбітражу ми вже фактично отримали газ вартістю більше 2 млрд дол., який був поставлений Газпромом в Україну і кошти від реалізації якого були фактично сплачені в держбюджет у якості податків та дивідендів Нафтогазу.

Газпром ще залишається нам винним 3 млрд дол. Ми розраховуємо, що ми стягнемо цей борг у 2020 році.

А у 2021 ми розраховуємо на прийняття рішення за новим арбітражем“, - констатував Юрій Вітренко.

Читайте також:Нафтогаз різко підвищив ціни на газ у листопаді