Суспільство
4 листопада 2019
Кір може «стерти пам’ять» імунної системи і зробити людей вразливими до інших вірусів — вчені
Вірус кору може викликати «імунну амнезію», видаляючи антитіла, які захищали пацієнтів від інших хвороб.
news-image

Кір може «стерти пам’ять» імунної системи, залишаючи нас вразливими до захворювань, від яких раніше ми були захищені.

Про це свідчать нові дослідження вчених, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Два окремі дослідження, опубліковані у журналах Science and Science Immunology, виявили, що вірус кору може викликати «імунну амнезію», видаляючи антитіла, які захищали пацієнтів від інших хвороб.

Так, дослідники з Гарвардської медичної школи вивчали зразки крові у дітей до і після кору. Вони виявили, що вірус знищує від 11% до 73% захисних антитіл пацієнтів, піддаючи їхнє здоров'я більшому ризику вірусних та бактеріальних штамів, до яких раніше був імунітет.

Це означає, що кір може скасувати захист, який забезпечується вакцинами від інших інфекцій, таких як грип або навіть туберкульоз, і спалахи кору можуть таким чином спричинити спалахи інших захворювань.

Люди, які перехворіли на кір і одужали, зрештою повертають цей втрачений імунітет — але щоб він з’явився, їм потрібно знову перехворіти тими чи іншими захворюваннями. 

Висновки досліджень також відзначають важливість вакцин. Одна доза вакцинації від кору ефективна для запобігання захворюванню на 93%. Дві дози, як рекомендують більшість органів охорони здоров’я, роблять вакцину 97% ефективною. 

Дослідники вже знали, що кір впливає на імунну систему, але ці два дослідження вперше підтверджують механізми імунної амнезії.

Нагадаємо, вакцини проти кору стали безкоштовними для всіх в Україні, незалежно від віку.

Читайте також:Спалах дифтерії ще в одному регіоні: Україна чекає сироватку з Індії