Суспільство
23 лютого 2015
Російський канал запрошує журналістів на роботу в Латвії
Російське прокремлівське інформаційне агентство "Россия Сегодня" (Russia Today) планує відкрити в Латвії пропагандистський канал "Супутник", представники якого вже запрошують на роботу місцевих журналістів,
news-image

У Латвії "Супутник" планує відкрити інтернет-портал двома мовами - латиською та російською, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на delfi.lt.

Головна цільова аудиторія - молодь. Хоча частину потенційних співробітників представники каналу "Супутник" запевняли, що займатися пропагандою не доведеться, іншим говорили відкрито - необхідно представити точку зору Росії на події в світі.

У концепції розвитку "Супутника" також радіомовлення в FM-діапазоні і в інтернеті.

"Супутник" - частина агентства "Россия Сегодня", яким керує Дмитро Кисельов. Він включений до списку санкцій Європейського союзу.

У нового ЗМІ далекоглядні плани - розгорнути роботу в 34 країнах світу на 30 мовах. Третина концепції вже реалізована: "Супутник" представлений в десятці країн і віщає на 14 мовах, у тому числі в регіонах, які особливо важливі для інтересів Кремля, наприклад, в невизнаної на світовому рівні Абхазькій республіці.

Опитані LTV експерти відзначають, що у "Супутника" мало шансів на місцевому ринку.

Читайте також:Елементи гібридної війни вже помітні в Латвії - прем'єр-міністр

Головний редактор опозиційного Кремлю російського інтернет-ресурсу Meduza Галина Тимченко зазначила, що поки жодному державному російському мас-медіа не вдалося підкорити інтернет і перевершити за популярністю провідні новинні портали.

З її думкою згоден і професор латвійського університету Страдіня Сергій Крук:

"Технічно, так, там все красиво виглядає, трюки є, динамічно все, інфографіки, використання комп'ютерних можливостей. Але це пропонують і багато інших. Контенту там немає, там немає хорошої журналістики".

Сумнівні і перспективи завоювання молодих умів. Латвійська молодь більше орієнтована на західний стиль життя, перейняла західні цінності, моделі комунікації. Той консерватизм, на який упирає на батьківщині Кисельов - антиамериканізм, антилібералізм - навряд чи знайдуть розуміння і визнання серед молодіжної аудиторії.

Читайте також: Елементи гібридної війни вже помітні в Латвії - прем'єр-міністр

Керівництво "Супутника" коментарів журналістам не дає, а прес-служба плани розвитку коментує скупо. Підтвердивши, що "розглядає можливість організувати роботу в країнах Балтії", пише, що "поки занадто рано говорити про терміни та інші деталі проекту".