Україна
5 листопада 2019
Найголовніше за день: Україна готова до зупинки транзиту російського газу, умови повернення захоплених українських кораблів та бюджет 2020
Читайте про найголовніші події дня, 5 листопада.
news-image

Журналісти «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 5 листопада.

Україна готова до зупинки транзиту російського газу

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. Міністр наголосив, що для України пріоритетом все ж таки залишається отримання коштів за транзит газу.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що для досягнення домовленостей щодо транзиту газу Україна має "виключити з порядку денного судові претензії". Перед цим в Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС про новий довгостроковий контракт на транзит російського газу через Україну, після яких віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович висловив розчарування.

Умови повернення захоплених українських кораблів

Переговори про повернення захоплених Росією українських кораблів можна вести, якщо Україна публічно визнає свою провокацію в Керченській затоці. Про це завив член Ради Федерації від окупованого Криму Сергій Цеков, передають російські ЗМІ.

Коментуючи ноту МЗС України щодо вимог повернути кораблі, Цеков сказав, що Київ так і не визнав факт провокації, "що слід було б зробити", тільки потім говорити про майно.За його словами, українські кораблі можуть бути корисними в розслідуванні.

Бюджет 2020

Гончарук представив доопрацьований проект держбюджету-2020. Кожна третя гривня наступного року буде використана нами на те, щоб просто розрахуватися з боргами. Видаткова частина оновленого проекту державного бюджету України на 2020 рік, який поданий до Верховної Ради для розгляду у другому читанні, становить 1,195 трлн грн.

За словами Гончарука, Кабінет міністрів в рамках доопрацьованого до другого читання у Верховній Раді проекту державного бюджету України на 2020 рік не планує підвищувати податки. За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, Кабінет міністрів в оновленому проекті державного бюджету на 2020 рік, який поданий на розгляд до Верховної Ради в другому читанні, пропонує скоротити дефіцит держбюджету до 95 млрд грн, що становить 2% від валового внутрішнього продукту.

 

 

Читайте також:Гончарук представив доопрацьований проект держбюджету-2020: нові цифри