Iнтерв’ю
7 листопада 2019
АТОвець зареєстрував в КМДА акт свого самоспалення - чому? Ексклюзивний коментар Аблязіза Усеїнова
Учасники бойових дій на Сході України, які водночас є вимушено переміщеними особами з окупованих районів Луганської та Донецької областей, проводять безстрокову акцію протесту під Офісом Президента України.
news-image

Ексклюзивний коментар кореспонденту «Є!» надав учасник акції протесту та заявник акту самоспалення Аблязіс Усеїнов.

Кор.: Вітаю. Я б хотів поспілкуватися щодо акції протесту і про заяву щодо самоспалення. Скажіть, будь ласка, ви там вже знаходитесь декілька тижнів цілодобово.

Аблязіз Усеїнов: Вже понад місяць, з 3 жовтня. Цілодобово.

Кор.: Розкажіть які вимоги основні цієї акції.

Аблязіз Усеїнов: Основні вимоги у нас це фінансування 280 постанови.

Кор.: Якщо можна, розкрийте для матеріалу, з чим вона пов'язана.

Аблязіз Усеїнов: Це постанова про забезпечення житлом учасників бойових дій АТО, вимушено переміщених осіб

Кор.: Ви, наскільки я знаю, переселенець з Криму, і брали участь у бойових діях на Донбасі.

Аблязіз Усеїнов: Так, на Донбасі, в Луганську. Також я є учасником Революції Гідності. Я виїхав з Криму ще в 2013-му році, коли почалися всі ці події. Потім пішов боронити нашу державу.

Кор.: Тобто, вже понад місяць, ви вимагаєте від влади, щоб вони забезпечили житлом. Є якась реакція?

Аблязіз Усеїнов: Жодної реакції немає. Більш того, Коляда (Оксана Коляда - Міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України) вийшла і сказала, що саме через нас сталася війна. Немає ніякої реакції взагалі з боку президента. Вони всі ходять біля наших наметів і просто не звертають уваги.

Кор.: Тобто, ви вирішили здійснити акт самоспалення і навіть зареєстрували це офіційно в Київській адміністрації?

Аблязіз Усеїнов: Так, зареєстрував, тому що, якщо б я цього не зробив, то вони б прийшли і відвезли мене або в "дурку",  або ще кудись. Саме тому я пояснив з чим це пов'язано, цей акт, і офіційно зробив звернення через КМДА, щоб не було потім там будь-яких маніпуляцій.

Кор.: Зрозуміло. А після цього була якась реакція? Хтось звернув увагу, на те, що переселенець з Криму, учасник Революції Гідності, учасник бойових дій, АТОвець, ветеран,  вимушений робити акт самоспалення і чи була якась на це реакція? 

Аблязіз Усеїнов: Від влади реакції немає. Вони постійно направляють до нас всяких провокаторів, які приходять і кажуть, що ми саме цим нервуємо президента України. Але ми не шантажуємо! Проблема дійсно дуже велика, бо, якби я не хворів, а я захворів на туберкульоз і лікувався  в лікарні, і зараз, за станом здоров'я, не можу відновитись на військову службу. І серед нас є ще такі люди, які мають першу, другу групи інвалідності і не можуть нести службу. Тому ми вимушені, в знак протесту, встановити це наметове містечко і домовлятися з президентом, бо наших хлопців зараз чекають жінки разом з дітьми.

Кор.: Тобто, через безвихідність ви вимушені робити аж такі акції і радикальні кроки?

Аблязіз Усеїнов: Так. В нас руйнуються родини. Це дуже погано. Ми в повному відчаї. І ніхто на нас не звертає уваги, тому ми вирішили таким чином піти просто на крайні міри.

Кор.: Зрозуміло. Чи є у вас дружина, діти, сім'я?

Аблязіз Усеїнов:  Є в мене два сина, але вони залишилися в Криму і тривалий час я з ними не спілкувався. І от приблизно тиждень тому, син вийшов на зв'язок. Старшому сину 13 років І він каже: "Тато! Я тебе люблю! Я хочу жити з тобою! Хочу приїхати до тебе!".  Знову ж таки, куди він до мене приїде? В намет? Розумієте причину? Я не можу перетягнути свою родину сюди. Тут банально просто немає житла.

Кор.: Тобто, виконання постанови 280-ої,  щоб надали житло, це фундаментальна для вас причина щоб відновити ваші сімейні стосунки і забрати свою родину сюди?

Аблязіз Усеїнов:Саме так

Кор.: Зрозуміло. Дуже дякую вам за коментар. Я бажаю вам всього найкращого і дуже хочу, щоб ви не робили того, що задекларували. Сподіваюся, що все буде добре.

Аблязіз Усеїнов: Дякую. Рішення прийняте. Я відступати не збираюсь. Я буду йти до кінця.

Кор.: За документом, який ви подали, ви хочете це зробити в понеділок об 11 год. ранку під Офісом Президента.

Аблязіз Усеїнов: Так. Саме так.

Кор.: Зрозуміло. Дякую за коментар.

Нагадаємо, що ще 28 жовтня Аблязіз Усеїнов оголосив безстрокове голодування. А вже 6 листопада подав повідомлення в КМДА про акт самоспалення. Відповідний документ було офіційно зареєстровано та потім він з'явився в мережі.

 

 

 

Читайте також:«Люди, почуйте мій крик!» - у 1968-му Ришард Сівєц вчинив акт самоспалення, протестуючи проти введення військ до Чехословаччини