Події
7 листопада 2019
А-ля мафія: експерти скептично оцінили новий кредит на будівництво доріг
На думку експерта, на ці гроші в ідеалі можна відремонтувати до 100 км доріг
news-image

Уряд України прийняв рішення взяти кредит від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в розмірі 450 млн євро на розвиток доріг, пише «Є!»  з посиланням на  comments.ua.

Як проконтролювати, щоб ці гроші не "розпиляли" і не "закатали в асфальт" та чи реально побудувати та выдремонтувати українські дороги, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Політолог Андрій Мішин вважає, що з великою часткою ймовірності можна говорити про корупційну схему міжнародного рівня, засновану на "відкатах" структурам, афілійованим з конкретними чиновниками Євросоюзу.

В якості прикладу можна згадати низку корупційних скандалів, пов'язаних з кредитами ЄС уряду Італії. Вони також були призначені на будівництво доріг. Ну і класика жанру: вигравши місцеві вибори на півдні півострова, мафія одразу починає ремонт і будівництво доріг для відмивання злочинних коштів", - зазначає експерт.

Однак у Мішина викликає питання сума кредиту. Він нагадав, що за даними Аудиторської комісії Міністерства фінансів Франції вартість 1 км дороги складає в Німеччині - 5,7 млн. євро, у Франції - 5,2 млн. євро, у Великобританії - 19,2 млн. євро.

Якщо порівнювати структуру витрат, то в європейських країнах вартість будівництва автомобільної дороги, крім витрат на підготовку території будівництва, не включається цілий ряд витрат, що враховуються в Україні. Найбільш вагомими з них є витрати на передпроектну документацію та нагляд за будівництвом, що може становити понад 50%. Тобто мова йде про будівництво та ремонт за рахунок ЄС близько 70-100 км доріг", - пояснив експерт.

Політолог не виключає, що мова може йти про входження виконавчої влади України в схеми міжнародної корупції.

Позитив: робочі місця і кілька ділянок зразково відремонтованих доріг. Негатив - подальше зубожіння більшості населення України", - резюмує Мішин.

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко впевнений, що проконтролювати використання коштів може тільки сам ЄІБ. А українська влада навряд чи буде займатися самоконтролем.

Теоретично і технічно на ці кошти можна побудувати сотні км якісних доріг. Питання в тому - чи це будуть нові дороги, або ж кошти мають намір пустити на настільки улюблені у нас "ремонтні роботи". Неясно також, мова йде про гроші, які вже враховані в проекті бюджету, чи це окремі кошти. Виходячи з цього потрібно задавати уряду конкретні питання по ремонту та будівництву. Але поки є багато питань без відповіді", - констатував експерт.

За словами Гаврилечка, щоб щось контролювати, потрібно мати певні стандарти.

У нас є реальні стандарти по дорогах? Є зацікавленість у держави робити якісні дороги? Чи готова вона піти від "своїх" фірм при тендерах?", – ставить риторичні запитання експерт.

На думку Гаврилечка, профільне Міністерство має визначити критерії, яким відповідає компанія, що береться за той чи інший вид робіт. Ці критерії можуть бути схожі на європейські, чи списані з них. Але – з урахуванням наших реалій, з контролем і з відповідальністю підрядника за роботу.

Читайте також:Фінляндія виділить 600 тисяч євро на розмінування Донбасу