Суспільство
14 листопада 2019
Зростання цін на електроніку і штрафи для українців: чого чекати від нових законопроектів про батарейки
В Адміністративному Кодексі України немає жодного слова про те, що потрібно штрафувати за окремі групи товарів, викинуті в навколишнє середовище
news-image

Раніше  повідомлялося, що в Україні зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають внесення змін у процес переробки батарейок і акумуляторів в Україні. Після реєстрації даних документів, багато ЗМІ почали писати про те, що прийняття законопроектів спричинить за собою зростання цін на електроніку – різноманітне обладнання, гаджети та м'які іграшки, пише «Є!»  з посиланням на comments.ua.

Більш того, деякі видання повідомляли, що якщо нововведення набудуть чинності, українців можу почати штрафувати за викинуті в навколишнє середовище батарейки та акумулятори.

Мова йде про два законопроекти, які передбачають внесення змін до законів "Про батарейки і акумулятори" та "Про відходи електричного та електронного обладнання". Чи дійсно їх прийняття дасть старт таким серйозним наслідкам,  розповів голова Асоціації сміттєвопереробників України (АСУ) Євген Леськів.

З приводу штрафів. Я глибоко упевнений, що в першу чергу потрібно розбиратися з Адміністративним Кодексом України. У ньому немає ні єдиного слова про те, що потрібно штрафувати за окремі групи товарів (відходів від них), викинуті в навколишнє середовище, наприклад, в поле. Таких статей немає", - говорить експерт.

Голова АСУ вважає, що краще всього, це вирішувати такі проблеми на місцях – організовувати так звані інфраструктурні мережі по сортуванню небезпечних побутових відходів. Але такого ніде немає, зазначає громадський діяч, ніхто цим займатися не хоче.

Що стосується зростання вартості електронного обладнання, то такого експерт виключати не став, так як у разі прийняття законопроектів, всі витрати по переробці та транспортуванню відходів за кордон ляжуть на плечі виробників електроніки.

У той же час, за словами глави АСУ, питання, що стосується транспортування і переробки батарейок і акумуляторів, досить складне.

Можна з упевненістю сказати, що транспортування відходів за кордон буде виконуватися? Ні! Зараз в Києві безліч помаранчевих контейнерів, призначених для збору таких відходів. Мені, наприклад, не вдалося відстежити, куди ці батарейки потім транспортують і як їх утилізують. Мені не вдалося знайти дорожньої карти від пункту прийому акумуляторів, до пункту їх утилізації", - підкреслив Леськів.

Читайте також:Рада ухвалила бюджет на 2020 рік