Війна
15 листопада 2019
Росія відкрила морський фронт агресії проти України, – командувач ВМС Воронченко
Командувач ВМС переконаний, що головна мета Росії сьогодні – повністю заблокувати порти на Азові.
news-image

Росія за останні 5 років серйозно підвищила бойовий потенціал Чорноморсього флоту, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

Вона зосередила в акваторії Чорного моря нові кораблі з крилатими ракетами, С-400, а на території окупованого Криму тримає винищувачі та бомбардувальники. Про це заявив командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко під час виступу на Міжнародній конференції з морської безпеки, повідомляє пресслужба Міноборони. За його словами, усі ці ознаки свідчать про відкриття Кремлем морського фронту проти України.

За 5 років, починаючи з 2014 року, Росія значно підвищила бойовий потенціал Чорноморського флоту і сконцентрувала в Чорному морі нові кораблі та підводні човни, які несуть ударну ракетну зброю типу крилатих ракет "Калібр" дальньої дії", – наголосив адмірал.

Він додав, що окупанти також створили багатоешелоновану систему протикорабельної оборони, посилили систему ППО навколо окупованого Криму установками С-400, які дають змогу знищувати цілі на відстані до 240 кілометрів.  

Росія фактично відкрила ще один фронт агресії проти нашої держави – морський. Невипадково вибрано акваторії Азовського та Чорного морів, адже окупанти мають чисельну перевагу у корабельному складі, в озброєнні тощо, – наголосив Воронченко.

Командувач ВМС переконаний, що головна мета Росії сьогодні – повністю заблокувати порти на Азові. Це завдасть серйозного удару по українській економіці та ускладнить ситуацію в портах.

"Окупанти поступово здійснюють повзучу агресію у Чорному морі. Під час проведення своїх навчань вони закривають фактично дві третини Чорного моря, блокуючи шляхи цивільного судноплавства не лише в напрямку українських портів, але й інших країн регіону", – підсумував адмірал.

Як РФ блокує Керченську протоку і як це вплинуло на порти України?

Росія блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямують до українських портів. Час затримки кораблів може сягати більше тижня. Окрім того, під Кримським мостом не можуть пройти судна, висота яких становить 33 метри і більше. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.

Порти Маріуполя та Бердянська несуть великі збитки через блокаду руху суден через Керченську протоку. У зв'язку з цим обидва порти змушені перейти на 4-денний робочий тижденьта скоротити штат працівників.

Загалом через агресію РФ та блокування судноплавства морська галузь України втратила близько 10 мільярдів гривень.У той же час морські порти України, розташовані на березі Азовського моря, недоотримали 6 мільярдів гривень доходів. Таких збитків вони зазнали за п'ять років, з початку відкритої агресії Росії.  

 

Читайте також:Україна отримає від США ще три катери класу «Island»