Політика
16 листопада 2019
Працівник посольства США в Україні розповів про те, що Зеленський «зробить усе, що попросить» Трамп
Про це Голмс розповів на закритих свідченнях у справі щодо імпічменту Трампа
news-image
Радник із політичних питань посольства США в Україні Девід Голмс повідомив Конгресу про дзвінок між Дональдом Трампом та американським послом в ЄС Гордоном Сондландом, під час якого заявили, що Володимир Зеленський зробить «усе, що його попросить» Трамп.

Про це Голмс розповів на закритих свідченнях у справі щодо імпічменту Трампа, повідомляє The New York Times із посиланням на три джерела, інформує «Є!», з посиланням на hromadske.ua.

Дзвінок Трампа й Сондланда відбувся 26 липня, через день після телефонної розмови президентів України та США. Тоді посол США в ЄС був у Києві для зустрічі з українськими посадовцями.

За словами Голмса, Трамп запитав Сондланда, чи погодився президент України провести розслідування проти його політичних опонентів, на що посол відповів ствердно. Сондланд також додав, що Володимир Зеленський «заглядає вам до рота» (в оригіналі «loves your ass») і проведе розслідування та «все, що ви його попросите».

Працівник посольства США в Україні після дзвінка запитав Сондланда, чи справді Трампу було байдуже на Україну, на що той відповів, що Трампа хвилюють лише «важливі речі». Серед них — розслідування, які намагався розпочати особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані, оскільки вони зачіпали його клієнта особисто.

Голмс додав, що тоді не робив нотатки почутого й сказаного, але оперативно повідомив про дзвінок посольство.

Про згаданий дзвінок Трампа й Сондланда вперше стало відомо 13 листопада під час перших публічних слухань у справі імпічменту президента США. Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор згадав про телефонну розмову 26 липня під час вступного слова, сказавши, що дізнався про нього від свого працівника вже після закритих свідчень 22 жовтня.

Читайте також: Опублікували нові докази причетності Росії до катастрофи МН17