Світ
19 листопада 2019
19 листопада - цей день в історії
Читайте про найвидатніші події сьогоднішнього дня в історії.
news-image

Що цікавого в історії трапилося 19 листопада?

Команда «Є!» підготувала для вас визначні події цього дня.

1190 — заснований Тевтонський орден, чернечий лицарський орден Римо-Католицької Церкви заснований у 12 столітті, що складався переважно з вихідців з «тевтонських» (східно-німецьких) земель. Орден брав участь у хрестових походах за визволення Палестини, відіграв значну роль у християнізації Східної Європи та поширенні західно-европейських звичаїв на її теренах.

1891 — В Німеччині продано першу іграшкову залізницю. Через декілька років ця іграшка стала найпопулярнішою в країні.

1916 — Імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав Галичині автономію. Це сталося через бажання імператора помирити поляків з українцями. В результаті підписано угоду між двома посольськими представництвами. Однак початок війни не дозволив її реалізувати.

1917 — З Биховської в’язниці була організована втеча генералів Денікіна, Корнілова і Лукомського на Дон.

1919 — США виходить з Ліги Націй. Це сталося внаслідок ратифікації Версальського договору.

1942 — Початок контрнаступу радянських військ під Сталінградом. Під час нього було оточено двадцять дві дивізії німецької, італійської та румунської армій. Загальна чисельність радянських солдат склала близько 330 тисяч.

1944 — Створення Комуністичної партії Закарпатської України. Партія виступила ініціатором возз'єднання Закарпатської України з радянською Україною, а також декретів про перехід влади у Закарпатті від Чехословацької СР до уряду Закарпатської України.

1969 — Легендарний бразильський футболіст Пеле забиває свій тисячний гол на своєму 909-му футбольному матчі.

1978 — Секстанська акція, що потрясла весь світ - масове самогубство членів секти «Народний Храм». В результаті акції загинуло 911 людей.

1986 — В СPСР приймається Закон про індивідуальну трудову діяльність

1989 — Почесне перепоховання учасників дисидентського руху, членів Української Гельсинської групи, а саме В. Стуса, Ю. Литвина, О. Тихого.

1997 — Експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія». В команді космонавтів здійснив свій політ і український космонавт Л. Каденюк.

2003 — Була підписана декларація про спільні дії в Україні. Сторонами декларації виступили 4 основні політичні сили на той час: Комуністична партія, Соціалістична партія, блок Тимошенко та блок «Наша Україна».

2004 — Відкриття музейно-культурного центру «Шедеври мистецтва України». Сама експозиція була відкрита в відомій пам’ятці архітектури Києва – будинку з химерами.

 

Раніше ми писали про найкращі фільми про собак для перегляду на вихідних.