Політика
18 листопада 2019
Адвокати родин Небесної сотні вимагають позачергового засідання Ради
З 20 листопада розслідування справ Майдану будуть призупинені, додають адвокати постраждалих.
news-image

Адвокати постраждалих і загиблих під час Революції Гідності вимагають зібрати позачергове засідання парламенту, аби ухвалити зміни до законодавства, які не дозволять зупинити розслідування справ Майдану, пише «Є!» з посиланням на tyzhden.

Про це у понеділок, 18 листопада, повідомляє журналіст Тижня Станіслав Козлюк, цитуючи поширену Адвокатською дорадчою групою заяву.  

Адвокатська дорадча група вимагає від президента України Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроекту №2116. Ця норма дозволить зберегти слідство у Справах Майдану. Вимагаємо не передавати провадження у Справах Майдану до Державного бюро розслідувань (ДБР) до прийняття цієї поправки, створення управління по Майдану в ДБР і переведення туди слідчих з ГПУ», – йдеться у заяві.

У коментарі Тижню адвокат родин Небесної сотні Євгенія Закревська зазначила, що частину слідчих прокуратури, які наразі займаються розслідуваннями, мали б перевести до ДБР. Спеціальний закон, який дозволив би це зробити, Верховна Рада мала проголосувати минулої п’ятниці, 15 листопада.  

«Народні депутати нібито не встигли проголосувати потрібну поправку до законопроекту 2116. Повноваження слідчих прокуратури спливають 20 листопада. А після цієї дати розслідування фактично зупиняться. Чергове засідання Ради, на якій можна спробувати внести зміни до законодавства, буде аж 3 грудня», – зазначила Закревська.

Вона також додала, що адвокатська спільнота, яка займається захистом постраждалих під час Революції Гідності, має певні застереження щодо передачі справ Майдану до нових слідчих у ДБР.  

Якщо у ДБР не створять окремий підрозділ, до якого ввійдуть слідчі прокуратури, які вже займалися цими розслідуваннями, то справи Майдану будуть передаватися просто в трубу. Тобто у ДБР загалом. Наразі там немає слідчої групи, яка за ці справи відповідальна. Також існують побоювання, що доступ до цих справ може отримати колишній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов. І в результаті частину розслідувань просто закриють. Тим паче, що Портнов уже поширює радісні заяви, пише, що зміни до законодавства не потрібні. Ми, адвокати родин Небесної сотні, вважаємо, що це дуже небезпечно. І передавати справи до ДБР можна не раніше, ніж там сформують спеціальне управління у справах Майдану», – зауважує Закревська.

  Адвокат також зауважила, що навіть за умови позачергової сесії і ухвалення змін до законодавства, все одно з 20 листопада розслідування будуть призупинені. Оскільки під законопроектом має поставити підпис президент. А ДБР фізично не встигне сформувати потрібний підрозділ у справах Майдану за один-два дні.   Як відомо, 20 листопада слідчі прокуратури втрачають свої повноваження. Зокрема, і ті слідчі, які займалися розслідуванням злочинів, скоєних під час Революції Гідності. Відтак їхні розслідування мали частково перейти до ДБР, а частково – до Національного антикорупційного бюро.  

Родичі загиблих та активісти неодноразово проводили мітинги під Офісом президента, під час яких вимагали створення у ДБР окремого слідчого управління у справах Майдану та ухвалення змін до законодавства, які б дозволили слідчим ГПУ перевестися до цієї структури.

  Як повідомляло «Слідство.Інфо», кільком співробітникам ГПУ, які вели слідство у справі Андрія Портнова, зокрема Олександру Божку та колишньому очільнику управління спецрозслідувань ГПУ Сергію Горбатюку, надходили погрози. ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом погроз Божку. Майже одночасно воно почало розслідування й щодо самого прокурора за ініціативою адвокатки Портнова. ДБР навіть готувало співробітнику ГПУ проект підозри. Але наразі її не вручили.   

Щодо погроз Горбатюк звертався у Генеральну інспекцію. Та, своєю чергою, передала матеріали до поліції. За словами Горбатюка, за два роки поліція жодного разу не зверталася до нього за свідченнями. Екс-посадовець планує звернутися до ГПУ з проханням долучити повідомлення від Портнова до справи щодо погроз прокурору Божку.   

Нагадаємо, справа Андрія Портнова також належить до справ Майдану. Ці справи були зосереджені в Управлінні спецрозслідувань ГПУ.

 

Читайте також:Ті, хто продовжать боротьбу: мати після смерті сина в АТО очолила місто