Політика
19 листопада 2019
Україна без російського газу не замерзне — Міненерго
У випадку, якщо Росія припинить транзит свого газу до Європи через газотранспортну систему України з 1 січня 2020 року, в Україні проблем з опаленням бути не повинно.
news-image

Навіть у випадку, якщо Росія припинить транзит свого газу до Європи через газотранспортну систему України з 1 січня 2020 року, в Україні проблем з опаленням бути не повинно, пише «Є!» з посиланням на hromadske.

Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Це означає, що Україна цієї зими, навіть без транзиту, не замерзне», — повідомив Оржель, зазначивши, що рівень запасів газу у підземних сховищах достатній для того, аби забезпечити опаленням українців на час зими.

Також, за словами міністра, в Україні високі запаси вугілля. Водночас Оржель додав, що існує певний ризик того, що в Україні можуть виникнути тимчасові труднощі у лютому-березні 2020 року, коли запаси газу у сховищах будуть менші, ніж наразі.

Водночас проведене стрес-тестування вказує на те, що навіть за умов пікового навантаження на ГТС, Україна може обійтися без російського транзиту.

Нагадаємо, що від початку опалювального сезону 1 листопада 2019 року до середини листопада запаси газу у сховищах зменшилися на 1,2%.

18 листопада у Газпромі заявили, що надіслали Нафтогазу офіційну пропозицію про укладання нової угоди на транзит газу на 1 рік або продовження чинних контрактів. Умовою цього є відмова України від претензій до Газпрому в межах перемоги у Стокгольмському арбітражі, а також від штрафу, який на Газпром наклав українських антимонопольний комітет.

  Зазначимо, що Україна на переговорах про транзит газу намагається укласти з Росією довгостроковий контракт на транзит газу терміном на 10 років з фіксованими обсягами транзиту, а також відповідальністю сторін за порушення угоди. Крім цього, за наполяганням України та ЄС, новий контракт мають укласти за європейськими правилами. Для цього в Україні ухвалили закон про анбандлінг Нафтогазу, який передбачає створення незалежного від Нафтогазу Оператора ГТС.

6 листопада у Газпромі заявили, що умовами для продовження транзиту газу через Україну є анулювання вимог України до Газпрому на 22 мільярди доларів та відновлення прямого постачання російського газу до України. Раніше у Нафтогазі повідомляли, що Російський Газпром надіслав офіційну відмову постачати газ до України напряму. Це порушує контракт, що діє між Україною та Росією, через що Нафтогаз вимагає у Газпрому компенсації у новому позові до Стокгольмського арбітражу.

Зазначимо, що Росія піднімала питання надання дозволу на будівництво «Північного потоку-2» на нещодавніх переговорах про транзит газу через Україну, що відбулися у Брюсселі. Зокрема, про це російська делегація розмовляла з представниками Єврокомісії.  

Як повідомляли раніше, ПАТ "Газпром" 18 листопада направило за підписом голови правління Олексія Міллера на адресу НАК "Нафтогаз України" офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії наявного контракту або укладення нового договору про транзит газу через територію України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік.

Читайте також:Польща вирішила не купувати російський газ