Політика
19 листопада 2019
Плачкова: Влада приховує небезпеки для країни під брендом децентралізації в «земельних» законопроектах
Тетяна Плачкова акцентувала увагу на тому, що внесення в першому читанні змін до Земельного кодексу України несе великі ризики.
news-image

У проголосованих парламентом в першому читанні законопроектах про ринок землі обмеження для іноземців гарантуються формально, а небезпечні передумови для монополізації землі великими латифундіями залишаються досить широкими.

Таку думку в своєму блозі на сайті «112.ua» висловила народний депутат від ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ - ЗА ЖИТТЯ Тетяна Плачкова, пише «Є!» з посиланням на сайт партії.

Диявол криється в деталях цих документів, які передбачають більшу неконтрольовану розпродаж земель замість того, щоб встановити жорсткий державний контроль за їх цільовим використанням і зайнятися комплексною підтримкою сільськогосподарської галузі», - зазначила парламентарій.

Політик підкреслила, що «ОПОЗИЦІЙНОЮ ПЛАТФОРМОЮ - ЗА ЖИТТЯ» були внесені законопроекти, що передбачають заборону на відчуження земель до проведення та встановлення результатів референдуму і продовження мораторію, поки українці не скажуть своє слово. Однак монобільшість не прислухалася до цих конструктивних пропозицій.

У новому турбопарламенті не прийнято прислухатися до іншої точки зору, крім провладної. Те, що опозицію тут не чують, означає лише одне: тут не чують українських громадян», - підкреслила вона.

Також Тетяна Плачкова акцентувала увагу на тому, що внесення в першому читанні змін до Земельного кодексу України несе великі ризики.

Так, під брендом децентралізації і передачі державної землі за межами населених пунктів в управління територіальних громад, «Зе»-Верховна Рада поспішно законопроектом №2194 проголосувала «ЗА» скасування узгодження з Кабміном продажу землі юрособам, де засновниками є іноземці, відмовилася від державного контролю за використанням особливо цінних земель і ініціює підстави для позбавлення сертифікованих інженерів-землевпорядників кваліфікаційних сертифікатів.

Саме це ховається під гучним брендом розширення повноважень громад. І хоча він, так само як і законопроект про продаж землі, прийнятий тільки в першому читанні, навряд чи ми отримаємо можливість щось принципово змінити. Такі закони не можуть лежати в основі нормального механізму проведення реформ. До того ж, «Зе»-забаганкам набагато сильніше «Зе»-логіка. І набагато сильніше справжніх інтересів країни», - резюмувала Тетяна Плачкова.

Також стало відомо, що заборона продажу землі іноземцям лише сприятиме корупції.

Читайте також:Тимошенко звернеться до КСУ через закон про продаж землі