Політика
21 листопада 2019
Пашинський дав свідчення у справі Майдану: що він розповів
Під час допиту Пашинський заявив, що не знає, скільки сотень Майдану було сформовано під час масових протестів.
news-image

У справі про розстріли на вулиці Інститутській у Києві під час Революції Гідності у суді 21 листопада дав свідчення екснардеп Сергія Пашинського, який на сьогодні перебуває під вартою у справі про стрілянину в ході побутових розбірок, пише «Є!» з посиланням на 24tv.

Під час допиту Пашинський заявив, що не знає, скільки сотень Майдану було сформовано під час масових протестів, оскільки політик не входив до складу ради Майдану.

Майдан не можна розглядати як військову чи парамілітарну структуру. Це спротив людей проти Януковича. Партії на Майдані здійснювали фінансування обладнання сцени. "Свобода", партія Кличка і "Батьківщина" здійснювали це фінансування, – сказав Пашинський.

Він також розповів подробиці про захоплення Жовтневого палацу в Києві.

Його ніхто не захоплював, домовились з адміністрацією. 18 лютого я разом із протестувальниками прийшов до Маріїнського парку. Ми розуміли, що перемогти Януковича силою ми не можемо", – сказав екснардеп.

Пашинський також наголосив, що не бачив, щоб хтось кидав коктейлі Молотова у правоохоронців. Екснардеп також стверджував, що особисто не контактував із керівництвом МВС та СБУ. 

Пашинському також не було відомо про постріли в міліціонерів вранці 20 лютого.

Відповідаючи на питання про те, хто дав команду на штурм міліціонерів, екснардеп сказав: 

Думаю, що ніякої команди на штурм не було, це був стихійний рух".

Крім того, Пашинський сказав, що йому "не відомо ні про яку зброю в Пасажі (Пасаж між вулицями Хрещатик та Заньковецької в центрі Києва)".

Він також не знає, під чиїм контролем перебувала будівля консерваторії: 

На Майдані не було головних і смотрящих".

Дивіться відео з зали суду, де тривають свідчення у справі Майдану:

Що відомо про участь Пашинського у Революції Гідності?

Пашинський із листопада 2013 року до лютого 2014 року був заступником керівника "Штабу національного спротиву".

У 2017 році прокурор Сергій Горбатюк розповідав, що ГПУ розслідує епізод так званої гвинтівки Пашинського  та подій 18 лютого 2014 року. Мовиться про відомий епізод, коли авто в'їхало в натовп протестувальників. Після зупинки в авто знайшли гвинтівку з оптичним прицілом. Відразу після цієї знахідки на місці події з'явився Пашинський і наказав людям, які його супроводжували, сісти в машину і поїхати геть.

 Як повідомляли раніше, Печерський районний суд обрав запобіжний захід колишньому депутату Сергію Пашинському

Читайте також:Труба заявив, що ГПУ покривала Пашинського