Україна
22 листопада 2019
Видатні українці: Лі Страсберг
Ізраїль Страсберг народився у містечку Будзанів, нині — Буданів Теребовлянського району на Тернопільщині.
news-image

17 лютого 1982 року відійшов у засвіти ЛІ СТРАСБЕРГ (17 листопада 1901 — 17 лютого 1982) — американський режисер, керівник акторської студії, актор і продюсер єврейсько походження родом з Галичини, "хрещений батько" зірок Голлівуду, пише «Є!» з посиланням на сторінку фейсбук спільноти Діаспора.

Ізраїль Страсберг (саме таке ім'я він мав від народження) народився 17 листопада 1901 року в родині Іди та Боруха Меєра Штрасбергів у містечку Будзанів, нині — Буданів Теребовлянського району на Тернопільщині. Тоді це була територія Австро-Угорської імперії. У 1908 році, коли йому виповнилося 7 років, родина емігрувала до США.

Хоча Ізраїль був відмінником, після смерті старшого брата, покинув школу і почав грати та самостійно заробляти на життя. Вражений Станіславським під час гастролей МХАТу, він зробив усе можливе, аби опинитися в його трупі в 1924 р.

У 1931 році Лі Страсберг став співзасновником театрального колективу «Group Theatre». Про його популярність та авторитет свідчить те, що конкурс на вакантне місце до студії був завжди дуже великим. Так, Джек Ніколсон потрапив до неї з 5-го разу, Дастін Хоффман - з 6-го, а Харві Кейтелю - з 11-го. На один з курсів взяли тільки Мартіна Ландау та Стіва МакКуіна, хоча заяви подали 11 000 чоловік.

З 1949 р. Лі Страсбург працював у школі акторської майстерності «Actors Studio» в Нью-Йорку, а в 1952 р. став її керівником. Навчав за своєю методикою на основі системи Станіславського. Заради того, щоб актор повністю вжився в роль, він, наприклад, міг відправити його спати на вулиці абощо. Іноді його навіть звинувачували в деякому “перегині”, але він заслужено вважався найкращим педагогом Америки другої половини ХХ століття. Серед випускників школи багато відомих акторів — Пол Ньюман, Аль Пачіно, Мерилін Монро, Джейн Фонда, Дастін Гоффман, Роберт де Ніро, Марлон Брандо, Міккі Рурк. Недарма його називали хрещеним батьком голлівудських зірок. Цікаво, що він був близьким другом та наставником своєї учениці Мерилін Монро, яка заповіла йому велику частину своєї спадщини.

У 1966 р. Лі Страсберг заснував власну студію «Actors Studio West» у Лос-Анджелесі, в 1969 р. - «Інститут театру і кіно Лі Страсберга». Крім того він і сам був доволі гарним актором, багато грав на Бродвеї. У 1964 році Лі підготував свій останній спектакль — «Три сестри». А за роль другого плану у фільмі «Хресний батько-2»він номінувався на «Оскар» і «Золотий глобус».

За день до своєї раптової смерті від серцевого нападу Лі Страсберг був введений в Зал театральної слави Америки.

Раніше ми повідомляли про видатних українців, зокрема, Ольгу Куриленко.